Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Pridala som aj originalny nazov na tento kolac - Monkey bread. Skusala som najst dovod, preco sa to tak vola. No nenasla som nic konkretne. Docitala som sa len , ze recept na tento kolac bol prvykrat vydany v 1950 v jednom zenskom casopise v USA.

12-14
porcií
20+90 kysnutie minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vsetky suroviny na cesto som dala do misky a mixerom som vymiesila jemne cesto.
  2. Cesto som prikryla potravinarskou foliou a nechala som ho na teplom mieste vykysnut.
  3. Vykysnute cesto som dala na dosku,
  4. a pokrajala som ho na 30 priblizne rovnakych kuskov.
  5. Kazdy kusok cesta som premiesila do malej gulky. Gulky som nechala podkysnut.
  6. Pokym mi cesto znovu kyslo, pripravila som si sirup. Do kastrola som si dala cukor, golden syrup, skoricovy cukor a maslo. Miesala som to na miernom ohni, pokym sa vsetko nerozpustilo. Namiesto golden syrupu sa moze dat javorovy sirup.
  7. Gulky cesta som obalila vo vlaznom sirupe
  8. a ukladala som ich do pomastenej babovkovej formy.
  9. Trochu sirupu co mi zostalo som vyliala na vrch cesta.
  10. Babovku som nechala este podkysnut. Piekla som ju vo vyhriatej rure 180C 50 minut.
  11. Upecenu babovku som vyklopila na mriezku a nechala som ju vychladnut.
  12. Salka = 250ml