Bábovka sladká ako med
Autor receptu: bibia1
Poznáte to, dostanete mlsnú, tak chcete vykúzliť niečo, čím potešíte svojich blízkych. Ani by ma nenapadlo fotiť postup bábovky, ale zase ma chytila inprovizácia a fakt sa oplatí vyskúšať. Inak pôvodne som nemohla nájsť fotoaparát, ale keď som ochutnala len omrvinku, som si povedala, že ho musím nájsť, aby som sa s vami podelila o bábovku z medovníkovej chalúpky :)
12 porcií |
15 minút príprava |
60 minút na 150 -180 °C |
Postup
- Žĺtka vymiešame s cukrom do penista. Postupne lejeme po lyžiciach med a riadne vymiešame, aby sa zložky spojili. Pridáme teplú vodu, olej a za stáleho miešania prisýpame múku zmiešanú s práškami do pečiva, pridáme šťavu a nastrúhame kôru z dobre umytého citróna.
- Vymiešame bielky do tuhého snehu. Zľahka primiešame k žĺtkovej hmote. Do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy vlejeme 2/3 piškótového cesta. Do zvyšnej 1/3 pridáme kakao a zľahka premiešame. Prilejeme do formy. Vidličkou krúživými pohybmi premiešame kakaové cesto do bieleho.
- Takto naplnenú formu dáme do dobre vyhriatej rúry piecť zvoľna na 150 stupňoch. Ja som piekla 45 min., potom som pridala na 180 stupňov a piekla som ešte 15 min. Po upečení - skúška so špajdlou, a kraje cesta sa nám oddeľujú od formy, necháme bábovku vo forme dobre vychladnúť, položíme ju na studenú mokrú utierku. Keď bábovka vychladne, vyklopíme ju. A tu som začala hľadať foťák :).
- Posypeme práškovým cukrom
- a nakrájame a môžeme papať.
Sladkú chuť :)
- Bábovka je nádherne nadýchaná, som sa ju bála aj krájať, vláčna, nie je suchá a tá neskutočná chuť - hmmmm, nebíčko v papuľke :)