Likérová bábovka

Bábovka s vaječným likérom (fotorecept)

Autor receptu: janger

Este minule Vianoce som dostala tuto formu na pecenie. Potom som ju mala takmer rok odlozenu, no a teraz sa neviem s pecenim zastavit :-). Toto je uz treti druh, ktory som upiekla. Pouzila som pri peceni vajecny liker. Iste ju upeciem znovu k velkonocnym sviatkom, velmi je chutna.

55 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. PL = polievkova lyzica Moja forma na pecenie ma obsah 230 ml. Formu vytrieme rozpustenym maslom, vysypeme mukou, zbytocnu muku z formy vysypeme. Ja davam formu potom do chladnicky. Rozohrejeme ruru na 175 stupnov, klasicky ohrev.
  2. Vajcia (izbova teplota) s krystalovym a vanilkovym cukrom vymiesame mixerom na penu.
  3. Za staleho miesania prilievame olej. Potom primiesame vajecny liker. Pridame rozpustene, nie horuce maslo, premiesame. Ako poslednu pridame preosiatu muku, dobre zmiesanu s praskom do peciva a solou. Muku primiesame vareskou, alebo len velmi opatrne mixerom, na pomale obratky. Len tak, aby bola muka dobre vmiesana.
  4. Cesto vylejeme do formy.
  5. Pecieme pri teplote 175 st. asi 55 minut. Piekla som nie uplne v strede rury, ale jednu kolajnicku pod stredom. Pred dokoncenim casu vyskusame spajdlou, ci je cesto upecene.
  6. Po vybrati z rury nechame takych 10 minut babovku vo forme. Potom ju vyklopime na mriezku a nechame vychladnut.
  7. Ja som pouzila kupeny vajecny liker. Ale mam tu aj recept na jeho vyrobu. Ak by niekto mal zaujem, tak tu je: https://varecha.pravda.sk/recepty/advocaat-holandsky-vajecny-liker-fotorecept/67223-recept.html
  8. Minule som piekla tuto babovku, pridavam len tak na ukazku. Tu som piekla zo 4 vajec, takze bola, zial, nizsia.
  9. A este pozdrav vsetkym varechacskym kocurom a kockam od nasej Mišky :-).