Likérová bábovka
Bábovka s vaječným likérom (fotorecept)
Autor receptu: janger
Este minule Vianoce som dostala tuto formu na pecenie. Potom som ju mala takmer rok
odlozenu, no a teraz sa
neviem s pecenim zastavit :-). Toto je uz treti druh, ktory som upiekla.
Pouzila som pri peceni vajecny liker. Iste ju upeciem znovu k velkonocnym sviatkom, velmi
je chutna.
Postup
- PL = polievkova lyzica
Moja forma na pecenie ma obsah 230 ml.
Formu vytrieme rozpustenym maslom, vysypeme mukou, zbytocnu muku z formy vysypeme. Ja davam formu potom do chladnicky.
Rozohrejeme ruru na 175 stupnov, klasicky ohrev.
- Vajcia (izbova teplota) s krystalovym a vanilkovym cukrom vymiesame mixerom na penu.
- Za staleho miesania prilievame olej. Potom primiesame vajecny liker.
Pridame rozpustene, nie horuce maslo, premiesame. Ako poslednu pridame preosiatu muku, dobre zmiesanu s praskom do peciva a solou. Muku primiesame vareskou, alebo len velmi opatrne mixerom, na pomale obratky. Len tak, aby bola muka dobre vmiesana.
- Cesto vylejeme do formy.
- Pecieme pri teplote 175 st. asi 55 minut. Piekla som nie uplne v strede rury, ale jednu kolajnicku pod stredom. Pred dokoncenim casu vyskusame spajdlou, ci je cesto upecene.
- Po vybrati z rury nechame takych 10 minut babovku vo forme. Potom ju vyklopime na mriezku a nechame vychladnut.
- Ja som pouzila kupeny vajecny liker. Ale mam tu aj recept na jeho vyrobu. Ak by niekto mal zaujem, tak tu je:
https://varecha.pravda.sk/recepty/advocaat-holandsky-vajecny-liker-fotorecept/67223-recept.html
- Minule som piekla tuto babovku, pridavam len tak na ukazku. Tu som piekla zo 4 vajec, takze bola, zial, nizsia.
- A este pozdrav vsetkym varechacskym kocurom a kockam od nasej Mišky :-).