Kysnutá bábovka

Bábovka Panettone

Autor receptu: theflyingbaker

45 (+ kysnutie) minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Väčšie sušené ovocie nakrájame na menšie kúsky, zmiešame v miske s ostatným ovocím, zalejeme pomarančovou šťavou a tuzemákom a necháme aspoň hodinu napučať.
  2. V robote zmiešame múku, cukor, med, žĺtky, vlažné mlieko, rozmrvené droždie, tuzemák a zmäknuté maslo. Miesime približne 10 minút.
  3. Potom do kompaktného cesta vmiesime štipku soli a nastrúhanú pomarančovú kôru. Následne zapracujeme aj scedené napučané sušené ovocie zbavené tekutiny.
  4. Rukami namočenými do slnečnicového oleja cesto našponujeme, vložíme naspäť do misky, prikryjeme utierkou a pri izbovej teplote necháme aspoň 2 hodiny kysnúť.
  5. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej doske premiesime a našponujeme. V strede cesta urobíme dieru tak, aby vznikol veniec. Vložíme ho do bábovkovej formy a ovocie, ktoré je na povrchu, pozbierame.
  6. Prikryjeme utierkou a necháme ďalších 30 minút podkysnúť. Panettone pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 45 – 60 minút.
  7. Sirup: Do kastróla nalejeme pomarančovú šťavu a tuzemák, prisypeme cukor a na miernom ohni varíme, kým sa cukor rozpustí. Upečenú ešte horúcu bábovku na povrchu poprepichujeme vidličkou, polejeme sirupom a necháme úplne vychladnúť vo forme.
  8. Bábovku podávame posypanú práškovým cukrom.