Kysnutá bábovka
Bábovka Panettone
Autor receptu: theflyingbaker
|
45 (+ kysnutie) minút príprava |
60 minút na 160 °C |
Postup
- Väčšie sušené ovocie nakrájame na menšie kúsky, zmiešame v miske s ostatným ovocím, zalejeme pomarančovou šťavou a tuzemákom a necháme aspoň hodinu napučať.
- V robote zmiešame múku, cukor, med, žĺtky, vlažné mlieko, rozmrvené droždie, tuzemák a zmäknuté maslo. Miesime približne 10 minút.
- Potom do kompaktného cesta vmiesime štipku soli a nastrúhanú pomarančovú kôru. Následne zapracujeme aj scedené napučané sušené ovocie zbavené tekutiny.
- Rukami namočenými do slnečnicového oleja cesto našponujeme, vložíme naspäť do misky, prikryjeme utierkou a pri izbovej teplote necháme aspoň 2 hodiny kysnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej doske premiesime a našponujeme. V strede cesta urobíme dieru tak, aby vznikol veniec. Vložíme ho do bábovkovej formy a ovocie, ktoré je na povrchu, pozbierame.
- Prikryjeme utierkou a necháme ďalších 30 minút podkysnúť. Panettone pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 45 – 60 minút.
- Sirup: Do kastróla nalejeme pomarančovú šťavu a tuzemák, prisypeme cukor a na miernom ohni varíme, kým sa cukor rozpustí. Upečenú ešte horúcu bábovku na povrchu poprepichujeme vidličkou, polejeme sirupom a necháme úplne vychladnúť vo forme.
- Bábovku podávame posypanú práškovým cukrom.