Bábovka od maminky (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Moja obľúbená nedeľná bábovka. Ak náhodou zvýši na pondelok, na raňajky sa dobre hodí s mliekom. Mám ju od mojej nebohej maminky a vždy, keď ju robím, si na ňu spomeniem. Je to zasa jeden z našich troj generačných receptov, robí ju už aj moja dcéra. Dúfam, že sa nebude na mňa nikto hnevať, ak je už rcp na Vareche.

6-8
porcií
10 -15 minút
príprava
30 - 40 minút
na 125 - 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny:
  2. Oddelíme bielky od žĺtkov alebo opačne.
  3. Žĺtky vymiešame s cukrom a vanil. cukrom do penista, pridáme opatrne vlažnú vodu.
  4. Potom pridáme olej.
  5. Pokiaľ sa mixerom miešajú žĺtky, cukor, voda a olej, pripravíme si formu, ktorú jemne potrieme masťou a vysypeme hrubou múkou. Na dno poukladáme štvrtinky orechov.
  6. Do múky zamiešame PDP a vysypeme do žĺtkov.
  7. Ručne vyšľaháme bielky.
  8. Žĺtkovú masu opatrne pridáme k vyšľahaným bielkom.
  9. Zľahka premiešame.
  10. Pridáme hrozienka.
  11. 2/3 cesta vylejeme do formy.
  12. Do 1/3 pridáme kakao a premiešame.
  13. Opatrne vylejeme na žlté cesto.
  14. A dáme piecť do predhriatej rúry, ktorú sme si zohriali na 180°C.
  15. Po10 min. teplotu v rúre znížime na 150°C, po ďalších 10 min. opäť znížime teplotu na 125°C, tak pečieme ešte asi 20 min., špajdlou alebo špáradlom kontrolujeme, či sa cesto nelepí. Ak nie už je upečená. Necháme vychladnúť a vyklopíme na podnos, poprášime práškovým cukrom. Na záver malá rada, ja ju zvyknem počas pečenia prikryť alobalom, aby mi z vrchu neprihorela, ale to až pred koncom pečenia, možno 10 min. pred dopečením.