Babičkin kakaový závin (fotorecept)

Autor receptu: nikinka82

Časovo dosť náročný, no chuťou každému prinavráti vynaloženú námahu :-) aj napriek veľkému množstvu je o chvíľu po ňom .-)

20
porcií
180 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do 1,5 dcl mierne zohriateho mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru a rozdrobíme kvasnice. Po povrchu poprášime troškou hladkej múky. Necháme vzísť na teplom mieste.
  2. Do veľkej misy navážime 650 g hladkej múky.
  3. Oddelíme žĺtka od bielkov, z bielkov pripravíme tuhý sneh.
  4. Do misy k múke pridáme 5 PL oleja, KL soli, 2 dcl mlieka, vykysnutý kvások a sneh z bielkov.
  5. Vypracujeme cesto, poprášime hladkou múkou, dáme kysnúť na teplé miesto.
  6. Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Zmäknutý Palmarín alebo Heru, práškový cukor, vanilkový cukor a kakao vymiešame na hladkú hmotu.
  7. Vyzerá to asi takto :-)
  8. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov.
  9. Z každého dielu vyvaľkáme obdĺžnik široký 15-20 cm, na dĺžku plechu. Natrieme 1/6 kakaovej plnky.
  10. Takto pripravené obdĺžniky zrolujeme.
  11. Dve takéto rolky navzájom prepletieme a uložíme na vymastený plech.
  12. Všetky 3 vrkoče potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme v rozohriatej trúbe.
  13. Hotovo :-)
  14. Po odkrojené vyzerá asi takto :-) Dobrú chuť!