Baklažánová nátierka

Baba Ganoush (videorecept)

Autor receptu: blogbusker

Ak ťa už nebaví starý dobrý hummus a hľadáš zmenu, tak toto je recept pre teba.* Jednoduchý a svieži dip, vhodný na každú garden party, oslavu, na desiatu, či len tak k telke.

2
porcie
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Baklažán premy a preventívne popichaj nožom, aby pri tepelnej úprave neexplodoval a polož ho na gril. Za častého otáčania griluj asi 20 minút, alebo až kým nebude baklažán zvnútra mäkký. Fungovať bude aj grilovacia panvica, dokonca aj keď ho pomažeš olejom a upečieš domäkka v rúre.
  2. Hotový baklažán vyber z grilu, rozkroj ho napoly a nechaj vychladnúť. Následne ho vydlab z kožky pomocou vidličky a nechaj z neho odkvapkať prebytočnú vlhkosť - napríklad v sitku, alebo pomocou sušičky na šalát.
  3. Takto spracované vnútro baklažánu vlož do mixéru, spoločne s ošúpaným cesnakom, tahini, citrónovou šťavou a štipkou soli. Dôkladne premixuj. Pre extra dymovú príchuť môžeš prisypať aj kúsok údenej papriky. Po premixovaní prípadne dolaďuj soľou a citrónovou šťavou.
  4. Podávaj dozdobené lístkami petržlenovej vňate, spolu s pita chlebíkom, alebo napríklad stonkovým zelerom, naanom, tortilla čipsami, či krekrami.
  5. Instagram: walrus.buko