Ayran (turecký jogurtový nápoj)

Autor receptu: nazarboncuk

Recept na osviežujúci jogurtový nápoj.

2
porcie
5 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ayran pripravíte jednoducho: Zmiešajte jogurt so studenou vodou, osoľte a metličkou našľahajte tak, aby v nápoji nezostali hrudky. Prípadne rozmixujte mixérom. Hustotu nápoja si môžete upraviť množstvom vody. Prelejte do pohárov a hneď podávajte. Ayran môžete servírovať aj v džbáne a každý si naleje, koľko mu hrdlo ráči.
  2. Ayran je veľmi osviežujúci najmä v horúcich letných dňoch, v Turecko ho pijú vždy a všade! Niekoľko tipov k čomu si ho dať: - ayran a simit sú nerozluční kamoši. Jednoznačne odporúčam. - skvele sa hodí k rôznym kebabom a mäsovým jedlám - dajte si ho k plackám, pide, boreku... - alebo si ho vychutnajte len tak, samotný, prihoďte doň stonku bazalky či mäty, vyskúšajte kocku ľadu...
  3. Už aj u nás som videla v obchode balený Ayran za nekresťanskú cenu (200 ml za 1,80 €), ak by vás lákalo kúpiť ho, tak si capnite po rukách, domáci je stokrát lepší a lacnejší samozrejme :)