Aspikové tortičky (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Pamätáte sa na šunkové rolky, alebo vajíčko v aspiku? predávali ich vo všetkých Lahôdkach, kedysi a ja som ich strašne ľúbila.... keď môj muž zahlásil, že sa ide variť huspenina, zaplesalo moje srdce, pretože som sa tešila nato, že si urobím niečo dobré podľa seba a len pre mňa.... ináč je to taká malá inšpirácia k Veľkej Noci :-)

Postup

  1. aspik mi pripravil môj muž keď varil huspeninu podľa tohto receptu, ja som si odobrala časť vývaru do ktorého som pridala lyžičku octu, aspik je potom taký svieži :-) a ešte som si uchmatla krásne, chudé uvarené mäsko...
  2. samozrejme aspik môžete vyrobiť úplne jednoduchým spôsobom zo želatíny a vody podľa návodu, alebo miesto vody použijete zeleninový vývar prípadne bujón... a ideme na to... do vhodných formičiek, misiek si dáme trochu aspiku, necháme chvíľu stuhnúť, ja som to vykladala na 5 minút na balkón, bolo asi 23,00 hod. a vonku -3°C... na čiastočne stuhnutý aspik dáme kolieska vajíčka alebo mrkvy, prípadne si zvolíme nejaký vlastný vzor... znova zalejeme aspikom
  3. dáme uvarenú a na kocky nakrájanú mrkvu a hrášok a zalejeme aspikom... necháme chvíľu stuhnúť...
  4. a na vrch, ktorý bude neskôr spodok dáme fajnové mäsko z huspeniny, ktorá už v pozadí pomaly tuhne... vrch zalejeme do plna aspikom a odložíme do rána
  5. stuhnutý aspik môžeme uzavrieť a odložiť do chladu, vydrží asi tak 5 dní, pravda ak ho skôr nezjeme...
  6. po stuhnutí vyklopíme z formičky, mne to išlo ľahko, lebo tieto formičky sa dajú otvoriť na jednom aj na druhom konci... ak použijete misky a nešlo by to vyklopiť, stačí na pár sekúnd ponoriť do horúcej vody, pravda nie celkom, len tak po okraj :-)
  7. naservírujeme, ozdobíme a môže prísť hoc aj návšteva, keď žiadna nepríde zjeme a nič nenecháme... čo sa týka náplne, fantázii sa medze nekladú, rôzna zelenina, šunka, aj parížsky šalát...