Rizoto
Arroz de marisco
Autor receptu: ryzasos
Jedlá s plodmi mora sú v európskych končinách príznačné najmä pre oblasť Portugalska a Španielska.* Paella je veľmi známa
španielska špecialita, no počuli ste už o arroz de marisco? Na rozdiel od paelly je toto portugalské jedlo bohatšie na omáčku, a
teda šťavnatejšie. Ak milujete jedlá s morskými plodmi, poďte tento recept vyskúšať - je skutočne jednoduchý. Tento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty.
4 porcie |
10 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Vo väčšom hrnci alebo vo woku na rozohriatej lyžici olivového oleja orestujeme nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a prelisované strúčiky cesnaku.
- Keď je cibuľa priesvitná, pridáme do hrnca umytú ryžu a 2 minúty ju restujeme.
- Ryžu zalejeme 700 ml vody, osolíme ju, pridáme bobkový list, mletú papriku, paradajky a varíme odokrytú 15 - 20 minút.
- Krevety alebo plody mora prepláchneme pod tečúcou vodou. V menšej panvici rozohrejeme lyžicu olivového oleja, na ktorom umyté a scedené morské plody orestujeme (približne 4 minúty na silnejšom plameni).
- Opečené plody mora napokon vmiešame do ryže spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a ešte 5 minút ich spolu povaríme.
- Výsledná ryža by mala byť obklopená hustou omáčkou.