Rizoto

Arroz de marisco

Autor receptu: ryzasos

Jedlá s plodmi mora sú v európskych končinách príznačné najmä pre oblasť Portugalska a Španielska.* Paella je veľmi známa španielska špecialita, no počuli ste už o arroz de marisco? Na rozdiel od paelly je toto portugalské jedlo bohatšie na omáčku, a teda šťavnatejšie. Ak milujete jedlá s morskými plodmi, poďte tento recept vyskúšať - je skutočne jednoduchý. Tento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty.

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vo väčšom hrnci alebo vo woku na rozohriatej lyžici olivového oleja orestujeme nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a prelisované strúčiky cesnaku.
  2. Keď je cibuľa priesvitná, pridáme do hrnca umytú ryžu a 2 minúty ju restujeme.
  3. Ryžu zalejeme 700 ml vody, osolíme ju, pridáme bobkový list, mletú papriku, paradajky a varíme odokrytú 15 - 20 minút.
  4. Krevety alebo plody mora prepláchneme pod tečúcou vodou. V menšej panvici rozohrejeme lyžicu olivového oleja, na ktorom umyté a scedené morské plody orestujeme (približne 4 minúty na silnejšom plameni).
  5. Opečené plody mora napokon vmiešame do ryže spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a ešte 5 minút ich spolu povaríme.
  6. Výsledná ryža by mala byť obklopená hustou omáčkou.