Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Dá sa povedať, že pirohy z rôznych druhov cesta, plnené syrom, mäsom, zeleninou či hubami, varené, pečené alebo i vyprážané existujú prakticky vo všetkých kuchyniach sveta, hoci pod rozličnými názvami (pirohy, pirogi, varenniki, pirožki, cornwal pastry, empadas, empanadas, atď). Ja som si obľúbila argentínsku verziu empanadas tak, ako ich robia moji argentínski príbuzní.

60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu, červenú papriku a vajcia pokrájame na drobné kocky, olivy na kolieska.
  2. Na olivovom oleji osmažíme cibuľu, pridáme papriku a pomleté hovädzie mäso a dusíme, kým nie je paprika mäkká (vtedy je určite hotové aj mäso). Pridáme pokrájané vajcia, olivy a prepláchnuté hrozienka a prehrejeme. Hotovú plnku necháme vychladnúť.
  3. Kým plnka chladne, z múky, masla, žĺtka a trošky vody si pripravíme cesto takej konzistencie, aby sa dalo vaľkať. Na chvíľu ho môžme odložiť do chladničky, bude sa nám s ním lepšie pracovať. Cesto rozvalkáme na hrúbku 2 až 3 mm.
  4. Vykrajovadlom na pirohy vykrajujeme kruhy.
  5. Do stredu každého kruhu dáme cca 2 čajové lyžičky plnky tak, aby nám ostali dosť veľké okraje.
  6. Kruhy z cesta preložíme napoly tak, aby sme dostali polmesiačikovité pirohy – empanadas. Keďže zatváranie empanadas pirohovačom sa mi neosvedčilo, pretože sa pri pečení otvárali, používam klasický postup pomocou vidličky: okraje každej empanada potriem troškou studenej vody a poriadne popritláčam vidličkoum čím sa vytvoria klasické zúbkovaté okraje.
  7. Hotové empanadas položíme na plech jemne a popicháme vidličkou.
  8. Potrieme rozšľahaným vajíčkom
  9. a v rozohriatej rúre pečieme pri teplote 200°C približne 30 minút.
  10. Hotové empanadas môžme podávať ako aperitív, so šalátom ako ľahký obed či večeru, alebo len tak, ako pochúťku, ktorá sa dobre uplatní napríklad aj na silvestrovskom stole.
  11. Dobrú chuť.