Arabský šalát (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na českom webe Arabská kuchyně - Vynikající jídla cizích kuchyní som našla tento recept,
ktorý sa mi zapáčil. Pripravila som ho na večeru, je veľmi osviežujúci, plný chuti a vitamínov,
rozhodla som sa pridať ho pre milovníkov šalátov.
2 porcie |
120 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Krúpy som 3x premyla vo vlažnej vode, nechala som ich dobre odkvapkať a dala do pekáčika.
- Zaliala som ich teplou vodou, pridala som soľ a 1PL olivového oleja, všetko som dobre premiešala.
- Varila som prikryté v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C, kým neboli mäkké - asi 1 a 1/2 hodiny, počas tejto doby som 3x premiešala a ked boli hotové, nechala som ich na sporáku ešte dôjsť v pare.
Krúpy zväčšia svoj objem, podobne ako ryža.
- Ked krúpy úplne vychladli, do misy som pokrájala paradajky na malé kocky.
- Pridala som papriku pokrájanú na malé kocky,...
- ...na hrubo posekanú petržlenovú vňať,...
- ...posekanú mätu, bazalku a ...
- ...uvarené vychladnuté krúpy.
- Všetko som spolu premiešala, pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie, olivový olej a citrónovú šťavu v pomere 3:1.
- Znovu som všetko spolu dobre premiešala a šalát bol hotový. Podávala som ho bez prílohy ako ľahkú večeru.
- Arabský šalát je veľmi zdravý, chutný, ľahký a osviežujúci. Môže sa podávať ako príloha alebo ako ľahké samostatné jedlo s opečenou bagetkou s olivovým olejom a cesnakom, ale aj bez nej.