Arabský šalát (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na českom webe Arabská kuchyně - Vynikající jídla cizích kuchyní som našla tento recept, ktorý sa mi zapáčil. Pripravila som ho na večeru, je veľmi osviežujúci, plný chuti a vitamínov, rozhodla som sa pridať ho pre milovníkov šalátov.

2
porcie
120 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Krúpy som 3x premyla vo vlažnej vode, nechala som ich dobre odkvapkať a dala do pekáčika.
  2. Zaliala som ich teplou vodou, pridala som soľ a 1PL olivového oleja, všetko som dobre premiešala.
  3. Varila som prikryté v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C, kým neboli mäkké - asi 1 a 1/2 hodiny, počas tejto doby som 3x premiešala a ked boli hotové, nechala som ich na sporáku ešte dôjsť v pare. Krúpy zväčšia svoj objem, podobne ako ryža.
  4. Ked krúpy úplne vychladli, do misy som pokrájala paradajky na malé kocky.
  5. Pridala som papriku pokrájanú na malé kocky,...
  6. ...na hrubo posekanú petržlenovú vňať,...
  7. ...posekanú mätu, bazalku a ...
  8. ...uvarené vychladnuté krúpy.
  9. Všetko som spolu premiešala, pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie, olivový olej a citrónovú šťavu v pomere 3:1.
  10. Znovu som všetko spolu dobre premiešala a šalát bol hotový. Podávala som ho bez prílohy ako ľahkú večeru.
  11. Arabský šalát je veľmi zdravý, chutný, ľahký a osviežujúci. Môže sa podávať ako príloha alebo ako ľahké samostatné jedlo s opečenou bagetkou s olivovým olejom a cesnakom, ale aj bez nej.