Arabský chlieb [pravý iracký domáci chlieb]

Autor receptu: hjarta

Recept je arabska kuchyna. Irak. Chlieb je jednou najstarsich potravin ktore pozname. Dokazom moze byt snad tisic rocna historia jeho vyroby. Chlieb je kazdodennou potravinou v kazdej domacnosti. Od chudobnych az po bohatych. Chlieb pripravujem velmi casto. Prilezitosti- ranajky, obed, vecera, navstevy, oslavy atd. Samozrejme ze sa v Iraku pecu aj rozky, zemle, sendvice, bagety.

10-20
porcií
10 minút
príprava
60 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Priprava- Dame si do misky, muku, sol,drozdie, cukor a zmiesame. Vodu dolievame postupne a miesime. Ja miesim rukou, mam lepsi odhad kolko vody potrebujem. Cesto by malo byt stredne huste, ani huste ani riedke. Miesit cca 10 minut. Ked sa nam cesto uz nelepi na steny misy. Zakryjeme a nechame kysnut. cca 1h.
  2. Ak chceme chleba robit v rure, ruru si zohrejeme na 250.C. Pracovny stol si pomucime a nakysnute cesto si rozdelime na male zemle. Kazdu zemlu si roztlacime a rozvalkame na placku. cca 2-5 mm Plech si troska pomucime, polozime placku a dame do rury. cca 5-10 minut. Zalezi od typu rury. Tak isto chleba robime aj na panvici, rozvalkat na placku. Zohriat panvicu a dat placku. Piect cca 5+5 minut z obidvoch stran.
  3. Ja si placky vytapkavam v rukach a polozim na plech a vytahujem na tenko. To uz zalezi, od vas. Chlieb pouzivame rozne, ci k polievke, natierkam, oblozeny, alebo ho zrolujeme ako tortillu. Dobru chut.