Apple Pie a základné cesto na páje
Autor receptu: benyy20
Raz som už robil tento koláč,ale mal som iný
recept na cesto a cesto sa mi nevydarilo. Bolo mäkké,veľmi sa trhalo. Tak som vyskúšal
tento recept od Laura Vitale,a s cestom sa pracovalo vynikajúco. Proste krása pracovať
s takým cestom. Nech Vám chutí :)
!!!POZOR!!! Všetky ingrediencie na cesto musia byť úplne studené.Ja som ich
dal do chladničky na 1h.
Video (ale je to v angličtine) : http://www.youtube.com/watch?
v=gntEi1qwAx4&feature=plcp
30 minút príprava |
60 minút na 210 °C |
Postup
- Cesto : Múku,cukor,soľ,maslo,Palmarín dáme do kuchynského robotu,na nože,a "pulzujeme" asi tak 10-30 sekúnd. Postupne pridávame vodu podľa potreby.
- Cesto si dáme na dosku,vypracujeme bochník a odložíme do chladničky na 1/2-1 hodinu.
- Cesto rozdelíme na 2 časti,jednu väčšiu,druhú menšiu. Menšiu časť vyvaľkáme,dáme do zapekacej misy (nemusíte vymazať maslom) a pridáme plnku z jabĺk(Plnka:všetky suroviny zmiešame). Okraje,ktoré prevísajú odstrihneme,ale necháme 1 cm okraj ovísať ďalej. Ja som teraz nemusel veľmi obstrihávať,teda nie po celom obvode,len na niektorých miestach som cesto skrátil. Okraje potrieme vajíčkom(+zmiešané s 2PL vody).
- Väčšiu časť si vyvaľkáme,položíme na 1.časť a ak je potrebné,opäť poobstrihávame okraje. Oba okraje pristami spojíme a spolu ich zakladáme do zapekacej misy,dnu. Na vrchu urobíme nožom krížik (nie je to veľmi vidno) a potrieme vajíčkom,a posypeme škoricovým cukrom.
- Okraje obalíme alobalom,aby rýchlo nezhoreli,keďže sa to pečie 1 h pri vysokej teplote. Upečieme,necháme vychladnúť a podávame so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou,alebo len tak samé.
Dobrú chuť :)