Vianočný koláč
Anglický vianočný puding
Autor receptu: redakcia
Dezert, ktorý vo Veľkej Británii nechýba na žiadnej vianočnej hostine. Aj keď má v názve puding, okrem tvaru s ním nemá nič spoločné.* Každá rodina má svoj originálny recept, a tak jeho variácií existujú stovky.
8 porcií |
30 minút príprava |
180 minút na 150 °C |
Postup
- Sultánky a korintky najskôr prelejeme vriacou vodou, dáme do sitka a necháme odkvapkať. Sušené slivky nakrájame nadrobno a zmiešame so sultánkami, s korintkami a jablkovou šťavou. Jablko ošúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníka a najemno nastrúhame. Pridáme ho do hrozienkovej zmesi spolu
s najemno nakrájanou citrónovou a pomarančovou kôrou.
- K ovociu pridáme maslo, strúhanku, múku, orechy, cukor, vajcia, klinčeky, škoricu a vypracujeme cesto. Zmes nalejeme do maslom vymastenej pudingovej formy (s objemom 1,2 l) a prikryjeme alobalom.
- Pudingovú formu položíme do hlbokého plechu, vložíme
do rúry a do plechu nalejeme horúcu vodu.
- Anglický vianočný puding pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C asi 3 hodiny. Uchovávame v uzavretej forme. Tesne pred podávaním opatrne vyberieme z formy.