Ananásovo-kokosový koláč

Autor receptu: violeta

jemný koláč s vôňou zimy

50 minút
na 150 °C

Postup

  1. Základ na cesto som použila z tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/kokosova-babovka-fotorecept/10265-recept.html Upravila som množstvo cukru a pridala trocha kardamónu. Cesto je výborné, jemné. Ďakujem @Marianne :)
  2. Vajcia som rozdelila na bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli som vyšľahala sneh. Múku, strúhaný kokos, kardamón, kypriaci prášok do pečiva, práškový cukor, žĺtky, zmäknuté maslo a mlieko som mixérom vymiešala. Pridala som sneh z bielkov.
  3. Ananásový kompót som precedila a ananás nakrájala na menšie kúsky. Šťavu a zopár kúskov ananásu som si odložila na dokončenie koláča. Dno tortovej formy som vystlala papierom na pečenie a boky natrela maslom.
  4. Polovicu cesta som preložila do formy (tortová forma s priemerom 23 cm), uložila kúsky ananásu a navrch som rozotrela druhú polovicu cesta. Cesto je dosť husté, ananás by sa sám neponoril. Koláč som vložila do vyhriatej teplovzdušnej rúry. Piekol sa 50 minút na 150 °C. Hneď po upečení som ho poprepichovala špajdľou a poliala všetkou šťavou z kompótu.
  5. Koláč som prizdobila strúhaným kokosom, zvyšným ananásom a vybrala z formy na podnos.