Ananásové pokušenie (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Narodeninová torta pre môjho milovaného manžela :-)

Suroviny

Postup

  1. Včera som si upiekla korpus, je lepšie ho piecť deň vopred, lebo sa potom lepšie prekrojí.
  2. 1. Takže, najprv si oddelíme bielky od žĺtkov. Do bielkov dáme štipku soli, šľaháme asi 2 minúty, pridáme kryštálový cukor a šľaháme do tuha pokiaľ sa kryštáliky cukru neroztopia.
    2. K žĺtkom pridáme lyžicu vody, premiešame a zľahka vmiešame do snehu.
    3. V múke rozmiešame kypriaci prášok, zľahka vmiešame do snehovo-žĺtkovej hmoty.
    4. Na spodok tortovej formy (27 cm) dáme papier na pečenie, boky zľahka potrieme olejom a vylejeme cesto. Pečieme na 160 °C asi hodinu.
  3. Deň vopred si pripravíme aj krém z bielej čokolády od Mesiar50 (biely parížsky krém), a musím potvrdiť, že je úžasný. Do hrnca vylejeme šľahačkovú smotanu, pridáme bielu čokoládu nalámanú na kocky a miešame na miernom plameni pokiaľ sa neroztopí. A parafrázujem slová @Mesiar50 - po roztopení čokolády chvíľu povaríme, treba napočítať do 60 a odstavíme a hneď ponoríme do misy so studenou vodou, aby sa to schladilo, občas premiešame. Uložíme na noc do chladničky.
  4. Na ďalší deň dokončíme tortu.
    1. Najprv uvaríme ananásový krém. Z ananásového kompótu zlejeme šťavu, aby sme mali 300 ml. Ak nemáme, dolejeme vodu. Zo šťavy a zlatého klasu uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť.
    2. Ananás nakrájame na malé kocky.
    3. Mascarpone si zmiešame s práškovým cukrom. Keď má ananásový krém a mascarpone podobnú teplotu tak to spolu zmiešame, vtedy sa to určite nezrazí.
    4. Krém rozdelíme do dvoch misiek, tak, aby mal cca rovnakú hmotnosť.
  5. 1. Vychladený krém z bielej čokolády vyberieme z chladničky.
    2. Pridáme stužovač a vyšľaháme do tuha.
  6. 1. Korpus prerežeme na tri časti.
    2. Spodný diel natrieme džemom.
    3. Na to natrieme ananásový krém a posypeme časťou nakrájaného ananásu. Na to položíme druhý korpus, natrieme ananásovým krémom, opäť posypeme ananásom a posledný korpus dáme navrch, zľahka pritlačíme.
  7. 1. Tortu potrieme celú krémom z bielej čokolády.
    2. Boky osypeme strúhaným kokosom.
    3. Vrch torty ozdobíme krémom z bielej čokolády a ananásom.
  8. Torta na reze :-)