Ananásové pokušenie (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Narodeninová torta pre môjho milovaného manžela :-)
Postup
- Včera som si upiekla korpus, je lepšie ho piecť deň vopred, lebo sa potom lepšie prekrojí.
- 1. Takže, najprv si oddelíme bielky od žĺtkov. Do bielkov dáme štipku soli, šľaháme asi 2 minúty, pridáme kryštálový cukor a šľaháme do tuha pokiaľ sa kryštáliky cukru neroztopia.
2. K žĺtkom pridáme lyžicu vody, premiešame a zľahka vmiešame do snehu.
3. V múke rozmiešame kypriaci prášok, zľahka vmiešame do snehovo-žĺtkovej hmoty.
4. Na spodok tortovej formy (27 cm) dáme papier na pečenie, boky zľahka potrieme olejom a vylejeme cesto. Pečieme na 160 °C asi hodinu. - Deň vopred si pripravíme aj krém z bielej čokolády od Mesiar50 (biely parížsky krém), a musím potvrdiť, že je úžasný. Do hrnca vylejeme šľahačkovú smotanu, pridáme bielu čokoládu nalámanú na kocky a miešame na miernom plameni pokiaľ sa neroztopí. A parafrázujem slová @Mesiar50 - po roztopení čokolády chvíľu povaríme, treba napočítať do 60 a odstavíme a hneď ponoríme do misy so studenou vodou, aby sa to schladilo, občas premiešame. Uložíme na noc do chladničky.
- Na ďalší deň dokončíme tortu.
1. Najprv uvaríme ananásový krém. Z ananásového kompótu zlejeme šťavu, aby sme mali 300 ml. Ak nemáme, dolejeme vodu. Zo šťavy a zlatého klasu uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť.
2. Ananás nakrájame na malé kocky.
3. Mascarpone si zmiešame s práškovým cukrom. Keď má ananásový krém a mascarpone podobnú teplotu tak to spolu zmiešame, vtedy sa to určite nezrazí.
4. Krém rozdelíme do dvoch misiek, tak, aby mal cca rovnakú hmotnosť. - 1. Vychladený krém z bielej čokolády vyberieme z chladničky.
2. Pridáme stužovač a vyšľaháme do tuha. - 1. Korpus prerežeme na tri časti.
2. Spodný diel natrieme džemom.
3. Na to natrieme ananásový krém a posypeme časťou nakrájaného ananásu. Na to položíme druhý korpus, natrieme ananásovým krémom, opäť posypeme ananásom a posledný korpus dáme navrch, zľahka pritlačíme. - 1. Tortu potrieme celú krémom z bielej čokolády.
2. Boky osypeme strúhaným kokosom.
3. Vrch torty ozdobíme krémom z bielej čokolády a ananásom. - Torta na reze :-)