Americký jablkový koláč trošku zdravšie (fotorecept)

Autor receptu: domisska

Naša jabloň sa nám tento rok postarala o veľmi bohatú úrodu, takže sa konečne vyskytol priestor vyskúšať americký apple pie. Ako základ som použila recept (http://varecha.pravda.sk/recepty/americky-jablkovy-kolac-apple-pie/22309- recept.html) od užívateľa @Neverwinter s miernou obmenou, takže vám ponúkam svoju verziu. Na túto nádhernú zimu je ideálny a chutí :).

30 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. *Začíname prípravou cesta, keďže je potrebné, aby chvíľu v chladničke odpočívalo. Múku a soľ rozpracujeme s maslom a postupne prilievame vodu. Hotové cesto rozdelíme na väčšiu a menšiu časť a necháme v chlade, kým pripravíme plnku.* (V pôvodnom recepte bolo 115 gramov masla, mne sa to zdalo priveľa, trošku som ubrala a nevadilo to. Navyše - moja forma na apple pie má spodný priemer asi 21 cm, takže cesta bolo pomerne dosť. Odhadujem, že na takú 25-centimetrovú formu. Nabudúce sa budem snažiť pomer trochu prispôsobiť a ubrať múky.)
  2. Rúru si dáme vyhriať na 200°C. Zatiaľ očistíme jablká, nakrájame ich na osminky a pridáme orechy (mleté, sekané alebo celé - ja som ich iba trochu roztĺkla tĺčikom na mäso).
  3. *Zalejeme medom, posypeme škoricou a lyžicou polohrubej múky. Celú zmes potom dobre premiešame a necháme odstáť.* (Pôvodný recept bol s cukrom a bez orechov. Ja mám však veľmi rada kombináciu jabĺk, orechov, škorice a medu, takže som sa to rozhodla trochu zmeniť. Ak máte problémy s určením správneho pomeru, dočítala som sa, že 125g cukru nahradí 100ml medu.)
  4. Vymastíme si formu a vyvaľkáme väčšiu časť cesta do kruhového tvaru. Cesto musí presahovať okraje formy, aby sa nám dalo neskôr po obvode pohodlne zavinúť. Keď máme spodnú časť cesta vo forme, pridáme náplň.
  5. Menší diel cesta vyvaľkáme tiež do kruhového tvaru, prikryjeme ním plnku a okraje pozatláčame smerom dnu, aby nám podľa možnosti plnka nevytiekla. Na vrchu urobíme nožom alebo vidličkou pár dier. Pre istotu si do rúry pod formu vložíme plech s papierom na pečenie - ak by nám aj šťava z jabĺk vytiekla, nebudeme musieť toľko drhnúť. :) Koláč nám chutil, kým bol ešte teplý, cesto bolo krehké a plnka mala vďaka škorici vianočný nádych. Fantastický je však aj na raňajky s mliekom.