Americký jablkový koláč trošku zdravšie (fotorecept)
Autor receptu: domisska
Naša jabloň sa nám tento rok postarala o veľmi bohatú úrodu, takže sa konečne
vyskytol priestor vyskúšať americký apple pie. Ako základ som použila recept
(http://varecha.pravda.sk/recepty/americky-jablkovy-kolac-apple-pie/22309-
recept.html) od užívateľa @Neverwinter s miernou obmenou, takže vám ponúkam svoju
verziu. Na túto nádhernú zimu je ideálny a chutí :).
30 minút príprava |
50 minút na 200 °C |
Postup
- *Začíname prípravou cesta, keďže je potrebné, aby chvíľu v chladničke odpočívalo. Múku a soľ rozpracujeme s maslom a postupne prilievame vodu. Hotové cesto rozdelíme na väčšiu a menšiu časť a necháme v chlade, kým pripravíme plnku.*
(V pôvodnom recepte bolo 115 gramov masla, mne sa to zdalo priveľa, trošku som ubrala a nevadilo to. Navyše - moja forma na apple pie má spodný priemer asi 21 cm, takže cesta bolo pomerne dosť. Odhadujem, že na takú 25-centimetrovú formu. Nabudúce sa budem snažiť pomer trochu prispôsobiť a ubrať múky.)
- Rúru si dáme vyhriať na 200°C. Zatiaľ očistíme jablká, nakrájame ich na osminky a pridáme orechy (mleté, sekané alebo celé - ja som ich iba trochu roztĺkla tĺčikom na mäso).
- *Zalejeme medom, posypeme škoricou a lyžicou polohrubej múky. Celú zmes potom dobre premiešame a necháme odstáť.*
(Pôvodný recept bol s cukrom a bez orechov. Ja mám však veľmi rada kombináciu jabĺk, orechov, škorice a medu, takže som sa to rozhodla trochu zmeniť. Ak máte problémy s určením správneho pomeru, dočítala som sa, že 125g cukru nahradí 100ml medu.)
- Vymastíme si formu a vyvaľkáme väčšiu časť cesta do kruhového tvaru. Cesto musí presahovať okraje formy, aby sa nám dalo neskôr po obvode pohodlne zavinúť. Keď máme spodnú časť cesta vo forme, pridáme náplň.
- Menší diel cesta vyvaľkáme tiež do kruhového tvaru, prikryjeme ním plnku a okraje pozatláčame smerom dnu, aby nám podľa možnosti plnka nevytiekla. Na vrchu urobíme nožom alebo vidličkou pár dier. Pre istotu si do rúry pod formu vložíme plech s papierom na pečenie - ak by nám aj šťava z jabĺk vytiekla, nebudeme musieť toľko drhnúť. :)
Koláč nám chutil, kým bol ešte teplý, cesto bolo krehké a plnka mala vďaka škorici vianočný nádych. Fantastický je však aj na raňajky s mliekom.