Ako som (so sebou) vypiekla pečienku... (fotorecept)
Autor receptu: jody
Pečienka. U nás doma sa tak nazýva pečeň, v skutočnosti pečienka znamená pečené mäso.
Ako správny megaloman som som si povedala, že ho upečiem trochu viac, aby bolo aj na
druhý deň k obedu, reku nech mám... Ale človek mieni, žalúdok mení. :-)
10 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Kosť oddelíme od mäsa a vložíme ju naspodok omasteného pekáča. Mäso položíme na kosť. Zabránime tomu, aby sa spodná časť mäsa skôr uvarila ako upiekla a kosti potom pekne oberieme ako predjedlo. :-) Mäso posolíme, popaprikujeme, pokmínujeme a ešte aj posypeme tymiánom. Necháme aspoň pol hodinku pri izbovej teplote stáť.
- Vrch mäsa posypeme ešte nakrájanou slaninkou, podlejeme vodou, ak je krkovica málo mastná, pridáme ešte za lyžicu dve masti a šupneme do rozhorúčenej trúby.
- Mäsko pečieme prikryté a občas prelievame vypečenou šťavou. Keď je mäkké, dopečieme odokryté do chrumkava.
- Mäso vyberieme z pekáča na tanier, pobijeme sa s partnerom o kosti a ideme servírovať obed... :-)
- Na obed som podávala pečené mäsko s dusenou kyslou kapustou a knedľou poliatou výpekom.
- Týmto sa to pekne mohlo skončiť, keby...
Keby som večer neňúrala v chladničke, že čo by som tak zobla. A toto mi padlo do očí:
- No nedajte si s čerstvým chlebom, vypečenou masťou a rôsolom a kyslými oharkami a pohárom mlieka alebo piva!!!
A tak sme došli o obed na ďalší deň... :-)))