Ako sa Miša z myší zmyšila... (fotorecept)

Autor receptu: jody

Toto bol môj prvý pokus o slanú tortu ako špeciálne okrúhlo narodeninové prekvapenie pre sestru... pracovné pomenovanie bolo - uvidíš, ako sa z tých myší zmyší... No a výsledok? Snáď jej chutila tak ako mne... :-) Chcem poďakovať všetkým, čo sem pridávali recepty na slané torty, neviem presne komu za tip na myši a špeciálne @čistinke za lienky... :-)

240 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Koreňovú zeleninu uvaríme očistenú s trochou soli a guličkami čierneho korenia. Uvarené prísady do šalátu nekrájame, ale nastrúhame na hrubom strúhadle. Rovnako aj uhorky.
  2. Pridáme horčicu, trochu soli, podľa potreby nálevu z uhoriek a vymiešame na kompaktnú masu.
  3. Údené mäso uvaríme do mäkka, necháme vychladnúť a zomelieme. Zmiešame s taveným syrom.
  4. Začíname. Na na tento účel kúpený štvorcový tanier dáme prvú vrstvu toustového chleba. (Jednoduchšie by samozrejme bolo neorezávať ten chleba, ale špeciálny tanier je hold špeciálny tanier... :-D)
  5. Chlebíky sme na tenko natreli maslom, aby šalát úplne do chleba nevsiakol. A potom dáme vrstvu šalátu.
  6. Striedame plnky a chlieb, až kým neminieme všetky plnky. Posledná vrstva je chlebová.
  7. No a potom sa pokúšame urobiť syrový obal. Mne sa podaril na tretíkrát. :-) Celý syr dáme v mikroténovom sáčku na 2 minutky rozpustiť do mikrovlnky. Zo sáčku ho horúci vyklopíme na poolejovanú plochu a poolejovaným válkom vyvaľkáme. Pokúsime sa ho dostať na tortu a nepotrhať to...
  8. A začneme so zdobením. To je už čisto na Vašej fantázii.
  9. Z vajíčok na tvrdo (telo), redkvičiek (uši), klinčekov (oči a nos) a korbáčikov (chvostíky) spravíme myšky, zo salámy aké také ružičky a z rajčiniek lienky.
  10. Takto dajako...
  11. :-)
  12. Lienky dofarbíme práškovým kakaom zmiešaným s trochou roztopeného masla. Chuťovo to nespraví nič, vizuálne určite...
  13. Na reze torta vyzerala takto. K nej sme ešte na tanieri podávali strúhaný smotanový chren. Bola fakt super. Skúste! :-)