Rýchla diétna nátierka - pokrývka chleba na ráno

Autor receptu: mrnousik

Niekedy ráno proste nestíham, tak ako dnes. Otvorím chladničku, a tam maslo, masť, salamy... a zbytok bieleho jogurtu. Ten ma zachránil, poslúžil mi ako veľmi vhodná surovina na prípravu raňajok :) Obvykle mávam v chladničke aj mäsitú hydinovú šunku, no dnes asi zobrala nohy na ramena a skončila v priatelovom brušku - zaslúži si, však ma narodeniny :)

1-2
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Bod číslo jeden bol, že sa ráno zobudíte mlsné ako keby ste týždeň nejedli. V hlave mi lietali párky, vajíčka na slanine, klobáska od starého otca... no samé dobroty, ktoré na mňa čakali v chladničke. Po vypití asi litra čistej vody na lačný žalúdok som začala uvažovať triezvejšie a otvorila chladničku znova :)
  2. Do bieleho jogurtu som nasekala petržlenovú vňať, listy hlávkového šalátu, kvapku olivového oleja, postrúhala kúsok zeleru, pokorenila a "pokrývka" môjho obľúbeného Tirolského chlebíka bol na svete.
  3. "Pokrývka" s chlebíkom v tejto podobe je bohatá na sacharidy a spolu s 40g chleba má cca 700kJ (6g bielkoviny, 30g sacharidy, 2g tuky). Ak by sme ju doplnili šunkou (40g), tak by mala približne 900kJ a bielkovín by bolo cca 14g. Môžme nahradiť aj vajíčkom, tam sa nám zvýšia bielkoviny na cca 18g a tuky na 10g. Keď zvolím variantu bez posledných dvoch spomínaných ingrediencíí, musím mať na vedomí, že olovrant a obed by mali byť založené na bielkovinách. A aby som nezabudla, na raňajky k chlebíkom povinne aspoň 1/4 uhorky, veľkú rajčinu, redkvičky, šalát, paprika, atď (foto je len ilustračné).