1. Háj sem do piva, prasa; 2. Konsonancia kuraťa a zemiakov 3. Variabilná polievka Gallusových osí

Autor receptu: pacun110

Z hľadiska výživnej hodnoty považujem pivo za plnohodnotnú stravu a vôbec mi nevadí,že obsahuje malé množstvo alkoholu,ktorý má za následok časté zneužívanie tohto božského nápoja za účelom dosiahnutia obľúbeného pocitu opojenia.Pivo je veľkou zásobárňou aminokyselín, potrebných na stavbu bielkovím v tele,má veľkú energetickú hodnotu a preto môže slúžiť ako zdroj energie,ktorá sa v mojom tele okamžite uvoľňuje.Obsahuje veľké množstvo B- komplexových vitamínov,minerálnych iontov a dokáže môjmu telu dodať chýbajúce soli vylúčené potom močom.Podporuje trávenie,doporučuje sa pri podvýžive,telesnej vyčerpanosti a podľa najnovších výskumov pomáha regenerovať pečeň, čo je výborné!Čopis Birra e malto pre jeho obsah vitamínov a dráždivých látok,ktoré priaznivo pôsobia na ich stav,doporučuje pivo aj dojčiacim matkám.Nositeľ Nobelovej ceny,profesor Thorell,poukázal na to,že malé množstvo alkoholu povzbudzuje duševnú činnosť a schopnosť reakcie.Snáď jedinou jeho nevýhodou je nízky obsah sodíka a preto je ideálne dochutiť si ho niečím slaným – čo zase až taká nevýhoda nie je.No - a potom,že,nepime ho!!!

Postup

  1. Takýto nádherný kus bravčového pliecka,aký som kúpil teraz ,v piatok,v mäsiarni,pri Mekáči v Radvani,sa mi ešte nikdy napodarilo kúpiť!Nádherná štruktúra svalu v priečnom reze,bezprostredná farba charakteristická pre pliecko a úchvatná vôňa,sťa jarný vánok zo Suchého Vrchu v nedeľu o pol osmej ráno keď veje na 1.Mája..
  2. Keďže mal,tento unikátny kus mäsa,niečo viac ako 2 kilá,tak som si ho rozdelil tak,že ten väčší,na ľavo spracujem dnes a tie tri menšie si odložím na potom.Sú veľmi vhodné na perkeltík,alebo paprikáš...To som už dávno nerobil – PAPRIKÁŠ!A s nokerlami!
  3. Mäso som prešpikoval cesnakom a to poriadne!A ešte som si očistil cibuľu Šalotku. Posolil som to,okorenil a dal na noc do ľadničky – v sobotu.Keďže išiel synátor hrať hokej proti Púchovu,tak je jasné,že varenie sa odkladá,lebo sa ide povzbudzovať a tým pádom sa varí až v nedeľu...
  4. Nedeľa ráno,sedem hodín! Hokejista sa už zobudil a už snorí a sliedi,čo sa deje v kuchyni.Ja už mám za sebou ranný nákup v miestom obchode,venčenie psa,umytie zubov a tak sa môžem venovať vareniu! Ináč,mladí Bystričani vyhrali nad mladými Púchovčanmi 11:1 !
  5. Mäso prudko opekám zo všetkých strán na horúcom oleji, zbytky kostí z kuraťa surové som zalial studenou vodou,pridal som 2 cibule a šupky z nich,celé guličkavé korenie,soľ a pozvoľna a zľahka varím...Očistil som si a nakrájal zemiaky a tú Šalotku a aby synátor nepovedal,tak som mu aj rožky natrel maslom!Med si dá už sám...
  6. Mäso som po opražení jednej strany – tej,kde bolo trošku mastného,ktoré som úhľadne ponakrajoval na kocôčky,aby lepšie pustilo masť,obrátil a pokračujem v opekaní. Polievka,vedľa už - už začína vrieť...
  7. Šalotka je už v mäse,v polievke je aj zelená paprika pre arómu a prichystal som si už koreňovú zeleninu do polievky. Nezohnal som vžak zeler,čo mi je úprimne ľúto...Kuracie nohy som osolil a okorenil mletým korením a drvenými Chilli papričkami.
  8. Nádherný detail pražiacej sa cibule popri mäse. Pekne dočervena,potom trochu “postrašiť” mletou parikou a...
  9. ...zaliať pivom svetovej značky a kvality...
  10. A takto to vyzerá,keď som,asi po trištvrte hodinke nakukol pod pokrievku môjho,u mňa veľmi obľúbeného Papiňáka...
  11. Zelenina je očistená a úhľadne nakrájaná,zemiaky som dal na omastený plech a na ne kuracie nohy..a čakám kým sa mi rúra zohreje na patričnú teplotu,čo je zhruba 180°C.
  12. Keď mi mäso,asi po 80 minútach skorozmäklo,tak som ho vybral z Papiňáka,šťavu som prepasíroval do takého hrnca,vložil tam mäso,zjemnil množstvom “ako menšie vajce” masla,a trošičku prihustil,ale ozaj len trošičku,škrobom rozmiešaným v letnej vode.Radšej ako múkou! Dole varím kúpenské rezance a sáčkovú,lebo som lenivý normálnu – nie že by som nevedel,ale sa mi nechce,ryžu...2 sáčky...
  13. Ryža už je uvarená,mäso tiež,z polievky som vybral kosti a zeleninu a rezance mám tiež hotové... Mäso má po pive zaujímavú jemnú chuť a vôňu a je krehučké,až sa v ústach rozplýva ako zmrzlina v lete pod pamätníkom SNP o pol štvtej poobede...
  14. Ukážka toho,ako to je,keď mladému ,11 ročnému hokejistovi chutí(Konsonancia kuraťa a zemiakov).Toto je,prosím pekne dupľa!!!Všetko podávam podľa žiadosti a potreby stravníkov až do úplneho zasýtenia....