Brokolicová polievka fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 28. novembra 2012
Brokolicová polievka (fotorecept)
Foto: kajusiqq

Celkom rýchla jednoduchá:)....chutná a zdrava:).......po dnešných perníkoch:D......keby že tam nedám tu smotanu by som povedala že aj dietna:D ale bohužial nie:)

2-4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
3 ks
1 ks
trocha mlieka
1/2 balenia
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby na krutony




Postup

  1. 1

    Priravíme si suroviny:)

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nakrájanú na jemno si opražíme na oleji (v hrnci), keď je akurát pridáme umytú, naružičkovanú brokolicu a spolu pražíme.

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Asi po 5 minútach podlejeme vodou, osolíme a pridáme ošúpané zemiaky nakrájané na kocky. Spolu dusíme, okoreníme a pridáme vegetu.

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď brokolica a zemiaky dostatočne zmäkli, odoberieme Vývar pridáme mlieko a 1/2 šlahačky. Poriadne zamiešame. Vylejeme vývar naspäť k brokolici, povaríme a na chvíľu stiahneme z ohňa.

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tyčovým mixérom rozmixujeme celú zmnes, podľa hustoty pridáme ešte mlieko. Opäť vrátime na oheň a privedieme k varu.

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s opraženým chlebíkom na kocky ( cruton )

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Výhoda tohoto receptu spočíva v tom, že brokolicu môžeme nahradiť mrkvou, karfiólom, kalerábom..proste zdravou zeleninkou.

Diskusia k receptu

pivonka
Keď s tou smotanou (a zvlášť šľahačkovou) je to predsa len lepšie. Mám rada krémové polievky (práve som obedovala špenátovú) a tiež som použila zemiak na zahustenie. Tvoja polievočka je super.
marianne
dlho som nemohla prist na chut mixovanym polievkam,ale uz mi zasmakovali..vyborna a variabilna
evanaaa
Robím tiež takú, okrem tých zemiakov, keď už je brokolicová......
1x frezia
tiginko
a ako potom zahusťuješ @evanaaa , lebo ja tiež používam do všetkých zeleninových krémových polievok práve zemiaky na zahustenie, len trochu menej ako @Kajusiqq . Tie aj zvýraznia krémovitosť polievky. Výborná polievočka @Kajusiqq , robím takto aj ja, len kvôli dcére používam iné druhy smotany (sójovú, alebo zaprášim sušeným pohánkovým mliekom) a bez vegety. Len ten ručný mixér mi lezie na nervy, lebo vždy mi nejaké kúsky zostávajú a pôsobia na mňa rušivo: keď krémová, tak krémová :-) Takže ja to radšej mixujem v v klasickom mixéri.
adrika
Polievku varím bez zemiakov,pridám aj cesnak a múku na zahustenie.Deti ju milujú.
itaskar
chlap..problem..krok 4: mam pridat to mlieko a smotanu do odobrateho vyvaru alebo do brokolice?? hurry up, za 10min mam dovarene zemiaky :)
itaskar
..uz aj chutíí :) chvílu som uvažoval o utoastovanom chlebíku, ale zaslúži si niečo lepšie :) thx kajusiqq (asi zmrknem dalsie tvoje kúzla :))
danielas
Výborná polievočka. Často robievam a pridávam ešte cesnačik, ktorý tiež zmixujem
nanacel
výborná....ano aj cesnačik je super.... a zemiacky na zahustenie su najlepsie.... neznasam zahustovanie mukou (ktoru ani nesmiem) :) Ja tiež pridávam sojovu smotanu :) mňam
vovodca
@kajusiqq , pre velký úspech som ju už varil 3x, dnes sa po 30-tich porciách len zaprášilo, nepoužívam vodu, ale vývary čo mám, dnes bol kurací a tak nemusím dávať vegetu, no nakoniec s dovolením tam "škrábnem" trošku m. oriešku. Výborná krémová bez chem. šmakiád :D máš 5*... ďakujemmm...
1x alkalo
marta5
Mám ju rada,je to zdravé jedlo,robím podobne ako Ty.Ak nemám doma smotanu,pridám do mlieka maslo.Asi idem uvariť aj dnes.ostala mi v chladničke polovička brokolice.Nech sa Ti darí a ďakujem za pripomenutie.
domiajnika
tak ja som sa sem zaregistrovala, aby som napísala tento komentár, lebo mi to nedá už :) super skvelý recept, stále robím polievku podľa neho a myslím, že si zaňho zaslúžiš aspoň tieto slová :) teda chcela som ti to napísať, lebo ozaj je tá polievka výborná a každému doma chutí...ďakujem :)
marauder
Konecne logicky, jednoduchy, sofistikovany recept! Osobne pridavam este maslo. oregano a muskatovy oriesok. Genialny recept, uzasny zaklad)
tinu
Tiež mám otázku ako Gabika87 aký význam to má odobrať ten vývar a potom dať späť ?? Hmm ale kedže dala otázku v roku 2014 tak asi odpoveď nebudem mať ani ja. No nevadí. :) Ukladám bud. týždeň idem na to.
jankaca
@Tinu (12.4.2016 23:31) Ja si myslim, ze preto, aby sa ta slahacka nezosekala, ale bezne smotanu lejem do horuceho a nikdy sa nic nestalo

milot
Ďakujem za recept.Polievku varím už 2 raz.Tiež som pridala muškátový oriešok.
Pridám aj cesnak.

mate
Zaujímavý recept len nechápem prečo sa musí odobrať ten vývar pred pridaním mlieka a smotany.
snehy
zemiak nekrájam iba nastrúham aby sa stihol rozvariť a tým zahustil polievku. Mixujem tyčovým a je vždy kremova bez hrudiek. Nikdy vo varení nepoužívam vegetu či bujón. Ak treb ešte dohustiť tak smotana. Mlieko užívam iba ojedinele. Mrkvová tak tam nemixujem ale sje nastrúhan ana dobno. Krutóny radšej z pečiva ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia