Višňový koláč
Strúhaný tvarohovo-višňový koláč (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Tento strúhaný koláč som robila prvýkrát. Vďaka višniam je šťavnatý, chutil nám.* Rozmery plechu: 22 krát 16 cm.
14 porcií |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Strúhané cesto: Do misy dáme celé vajcia, ktoré rozmiešame s práškovým cukrom. Pridáme roztopené maslo, lyžicu mlieka a zamiešame. Múku rozmiešame s práškom do pečiva a pridáme do vaječného základu.
- Všetko riadne vymiešame a spravíme tuhšie cesto.
- Potom ho rozdelíme na dve polovice. Jedno cesto bude bledé a do druhého pridáme jednu lyžicu mlieka a kakao. Obe cestá dáme do mikroténového vrecka a dáme ich do mrazničky na pol hodiny stuhnúť.
- Plnka tvarohová: Do misky dáme tvaroh, vanilkový cukor, karamelový puding a podľa chuti práškový cukor, mlieko a žĺtok. Všetko vymiešame.
- Potom vyberieme z mrazničky obe cestá. Plech vymastíme tukom a vysypeme múkou. Budeme striedavo strúhať cesto raz bledé a raz tmavé, tak ako je na obrázku.
- Na vrch rozotrieme tvarohovú plnku.
- Poukladáme odkvapkané višne.
- Piškótové cesto: Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, pridáme olej a vodu. Múku rozmiešame s práškom do pečiva a pridáme do žĺtkového základu.
- Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zľahka zamiešame do cesta.
- Piškótové cesto rozotrieme na višne.
- A rovnomerne uhladíme.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 45 minút.
- Vychladnutý koláč posypeme po vrchu práškovým cukrom a pokrájame ho na kúsky.