Ryžový nákyp
Ryžový nákyp so slivkami
Autor receptu: ryzasos
Ryžový nákyp je jedlom, ktorý nás vracia do detstva. Poďte si ho
pripraviť s ryžou SOS Classic a so slivkami.* Tento recept pre vás pripravil blog Neplecha na plechu.
160 porcií |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Ryžu nasypeme do hrnca a zalejeme ju mliekom. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a lyžičku škorice. Ryžu varíme do zmäknutia asi 25 minút. Počas varenia ju z času na čas premiešame. Keď je hotová, necháme ju úplne vychladnúť.
- Väčšiu zapekaciu formu vymažeme maslom. Slivky umyjeme, rozkrojíme ich na polovice a vyberieme kôstky.
- Teraz začneme pripravovať nákyp. Vajcia rozdelíme do dvoch misiek na žĺtky a bielky. Bielky ušľaháme dotuha.
- Ľahko zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a potom do neho zamiešame žĺtky jeden po druhom. Ďalej vmiešame vychladnutú ryžu a potom do tohto základu opatrne zapracujeme aj vyšľahané bielky.
- Rúru dáme predhrievať na 160 °C.
- Polovicu zmesi nalejeme do pripraveného pekáča a rovnomerne ju rozprestrieme. Potom na ňu poukladáme pripravené slivky a prikryjeme ich zvyšnou ryžovou zmesou. Opäť rovnomerne rozprestrieme a môžeme dať do vyhriatej rúry piecť.
- Nákyp pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C zhruba 45 minút.
- Hotový, ešte horúci nákyp, ľahko pomúčime a posypeme kakaom. Na kakao môžete použiť šablónu s králikom, ktorého som vystrihla z papiera. Potom už ho stačí len dozdobiť očkami z bielkovej polevy.