Kakaový zákusok
Kakaový zákusok

Krémové rezy

pivonka - fotkapivonka, 27. marca 2024
Krémové rezy
Foto: pivonka

Recept mám ešte z časopisu Život a to je pradávna mladosť. Recepty tam ale bývali veľmi dobré a aj toto sú veľmi kvalitné zákusky. Zobraziť celý popisRecept mám ešte z časopisu Život a to je pradávna mladosť. Recepty tam ale bývali veľmi dobré a aj toto sú veľmi kvalitné zákusky. Dávno som ich nerobila a zisťujem, že ešte musím popracovať na ich konečnej podobe a hlavne na fotení.

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

8 ks
8 PL
150 g mleté
7 PL
1 PL
1/2 bal
Plnka:
3 ks
150 g
250 g
1,5 dl
3 PL
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Prášok do pečiva preosejeme s múkou a kakaom. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky. 2 PL cukru si oddelíme na bielky. Zvyšných 6 PL cukru vyšľaháme so žĺtkami. Vyšľaháme bielky a postupne k nim pridávame odložené 2 PL cukru. Tuhý sneh striedavo s múkou a mletými orechmi zľahka vmiešame do žĺtkovej hmoty.

  2. 2

    2 plechy (40x30 cm) buď potrieme tukom a vysypeme múkou, alebo vyložíme papierom na pečenie. Cesto rozdelíme a rozotrieme na ne. Pečieme v rúre na 180 °C asi 15-20 minút.

  3. 3

    Do hrnčeka dáme 3 PL kakaa a pridáme toľko kávy, aby vznikla hustá pastovitá hmota. Káva má byť silná a dobre osladená. Misku si dáme nad paru. Rozbijeme do nej 3 vajcia, pridáme kakaovú hmotu a cukor. Za stáleho šľahania nechať zhustnúť. (Niekde som kedysi čítala, že na 1 vajíčko rátame 5 minút šľahania a mne to tak vychádza.) Potom necháme vychladnúť.

  4. 4

    V ďalšej nádobe vyšľaháme maslo a postupne doň zapracujeme vychladnutú kakaovú hmotu. Teplota musí byť rovnaká.

  5. 5

    Na jeden vychladnutý upečený plát nanesieme polovicu plnky. Prikryjeme druhým plátom, ktorý polejeme kávovo-rumovou zmesou. Vrch potrieme zvyšným krémom. Môžeme tiež odložiť časť krému na zdobenie. Ja som posypala mletými orechmi.

  6. 6

    Stuhnutý zákusok krájame ostrým nožom namočeným do horúcej vody a dosucha utretým.

Diskusia k receptu