Čokoládová torta

Domáca Sacherova torta (videorecept)

Autor receptu: tartletka

Ak nemáte cestu do viedenskej cukrárne, to neznamená, že si nemôžete zamaškrtiť na výbornej Sacherovej torte. Naša domáca Sacherka je tiež plná čokolády a neodmysliteľného marhuľového džemu aj s kúskami ovocia.

12
porcií
30 minút
príprava
50-55 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme dotuha a odložíme bokom.
  2. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým aj vanilkovým cukrom dokrémova a potom po jednom zašľaháme aj žĺtky.
  3. Čokoládu nalámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli len na veľmi miernom ohni. Tekutú čokoládu potom zapracujeme do maslovej hmoty.
  4. Múku zmiešame s práškom do pečiva a striedavo s mliekom zapracujeme na miernych otáčkach do čokoládovej zmesi. Na záver do cesta jemne vmiešame vyšľahaný sneh.
  5. Cesto dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (priemer 24 alebo 26 cm) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 50 – 55 minút. Či je korpus upečený, skontrolujeme špajdľou, ak sa na nej nezachytáva surové cesto, môžeme korpus vybrať z rúry. Ak treba, môžeme korpus piecť ešte o 5 minút dlhšie.
  6. Upečený korpus vyberieme a necháme 10 minút chladnúť vo forme, potom opatrne odstránime obruč, obrátime, odstránime aj dno formy a korpus necháme celkom vychladnúť.
  7. Marhuľový džem dáme do rajničky a rozohrejeme, aby bol tekutejší. Korpus v strede prekrojíme. Spodný plát potrieme časťou džemu a prikryjeme druhým plátom. Zvyšný džem nalejeme na vrch a jemne rozotrieme tak, aby boli potreté aj boky torty.
  8. Poleva: Čokoládu nalámeme a zohrejeme vo vodnom kúpeli spolu s kokosovým olejom. Potom nalievame na tortu tak, aby sme ju rovnomerne celú pokryli a čokoláda sa všade roztiekla. Podľa možnosti polevu nerozotierame ale tortou len pohybujeme, aby bola rovnomerne poliata. Sacherovu tortu necháme stuhnúť v chlade a servírujeme s kopčekom šľahačky.