Sushi

Sushi „burrito“

Autor receptu: ryzasos

Vyzerá to ako burrito, chutí to ako sushi. Skúste toto sushi “burrito” - čaká na vás presne to isté čo v sushi, no v praktickejšej a prenosnejšej podobe.* Zoberte si ho so sebou na obed do práce či školy a pochutnajte si na novom spôsobe servírovania sushi. Tento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty.

2
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ryžu najskôr zbavíme nadbytočného škrobu. Premyjeme ju pod tečúcou vodou v sitku, dokým cez ňu nebude pretekať číra voda.
  2. Následne ryžu scedíme a v hrnci ju zalejeme so 170 ml studenej vody. Necháme ju prevrieť na silnejšom plameni, a potom ju varíme pod pokrievkou na miernom plameni po dobu 10 minút.
  3. Potom ju ešte necháme odstáť pod pokrievkou po dobu 10 minút. Ryža by mala byť lesklá, lepkavá, avšak zrnká by sa mali stále od seba oddeľovať.
  4. V miske si zatiaľ zmiešame ryžový ocot spolu so soľou a cukrom.
  5. Uvarenú ryžu premiestnime do misky (aby rýchlejšie vychladla) a následne ju rozmiešame s pripravenou zálievkou. Ryžu necháme chvíľu vychladnúť.
  6. Pripravíme si všetky suroviny na sushi a zeleninu nakrájame na plátky.
  7. Na rolovaciu podložku položíme morskú riasu, lesklou stranou nadol.
  8. Vychladenú ryžu navrstvíme na morskú riasu, pričom necháme trochu voľného miesta z vrchnej strany riasy. Ryžu zarovno uhladíme.
  9. Približne do stredu urobíme priečne tenký pásik s wasabi pastou (pozor na množstvo) a priečne cez rolku rozložíme aj plátky lososa a nakrájanú zeleninu.
  10. Ruky si navlhčíme a rolku prehneme od seba do polovice, aby sme prekryli celú náplň. Navlhčenými rukami rolku jemne zatlačíme, aby sa vnútro prepojilo a následne rolku úplne zrolujeme a opäť dobre zatlačíme (do tvaru valčeka).
  11. Hotové sushi burrito môžeme podávať so sójovou omáčkou a extra wasabi pastou.