Sushi
Sushi „burrito“
Autor receptu: ryzasos
Vyzerá to ako burrito, chutí to ako sushi. Skúste toto sushi “burrito” - čaká na vás presne to isté čo v sushi, no v praktickejšej a prenosnejšej podobe.* Zoberte si ho so sebou na obed do práce či školy a
pochutnajte si na novom spôsobe servírovania sushi. Tento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty.
2 porcie |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Ryžu najskôr zbavíme nadbytočného škrobu. Premyjeme ju pod tečúcou vodou v sitku, dokým cez ňu nebude pretekať číra voda.
- Následne ryžu scedíme a v hrnci ju zalejeme so 170 ml studenej vody. Necháme ju prevrieť na silnejšom plameni, a potom ju varíme pod pokrievkou na miernom plameni po dobu 10 minút.
- Potom ju ešte necháme odstáť pod pokrievkou po dobu 10 minút. Ryža by mala byť lesklá, lepkavá, avšak zrnká by sa mali stále od seba oddeľovať.
- V miske si zatiaľ zmiešame ryžový ocot spolu so soľou a cukrom.
- Uvarenú ryžu premiestnime do misky (aby rýchlejšie vychladla) a následne ju rozmiešame s pripravenou zálievkou. Ryžu necháme chvíľu vychladnúť.
- Pripravíme si všetky suroviny na sushi a zeleninu nakrájame na plátky.
- Na rolovaciu podložku položíme morskú riasu, lesklou stranou nadol.
- Vychladenú ryžu navrstvíme na morskú riasu, pričom necháme trochu voľného miesta z vrchnej strany riasy. Ryžu zarovno uhladíme.
- Približne do stredu urobíme priečne tenký pásik s wasabi pastou (pozor na množstvo) a priečne cez rolku rozložíme aj plátky lososa a nakrájanú zeleninu.
- Ruky si navlhčíme a rolku prehneme od seba do polovice, aby sme prekryli celú náplň. Navlhčenými rukami rolku jemne zatlačíme, aby sa vnútro prepojilo a následne rolku úplne zrolujeme a opäť dobre zatlačíme (do tvaru valčeka).
- Hotové sushi burrito môžeme podávať so sójovou omáčkou a extra wasabi pastou.