Slaný koláč

Slaný tekvicový koláč so syrom

Autor receptu: dorenika

Mäkký, vláčny, krémový a môžete ho urobiť s rôznou zeleninou alebo pridať šunku, slaninu či mäso.* Najlepšie je urobiť ho, keď máte zvyšky pečenej zeleniny alebo mäsa. Cesto môžete urobiť vopred a zamraziť.

8
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku, soľ a na kocky nakrájané vychladené maslo vymiešame do hladka. Pridávame vodu po lyžiciach a miesime dokým sa vstrebe. Na doske vypracujeme cesto, dokým sa maslo zapracuje. Cesto zabalíme a dáme chladiť na 2 hodiny. Môžete si ho aj predrobiť na 5 dní dopredu.
  2. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Tekvicu očistíme, nakrájame, dáme na plech, polejeme olejom a ochutíme soľou, korením a tymianom. Na plech dáme 2 strúčiky cesnaku a pečieme 20-30 minút, alebo dokým nezmäkne. Necháme vychladnúť.
  3. Teplotu v rúre znížime na 190 °C a koláčovú formu vytrieme maslom. Cesto vyvaľkáme na tenko (1 cm) a vtlačíme do formy. Cesto vystelieme papierom na pečenie a nasypeme záťaž (ja používam hrach). Dáme piecť na 15 minút. Vyberieme papier a záťaž, spodok cesta popicháme vidličkou a dáme piecť na 8 minút.
  4. Teplotu v rúre znížime na 170 °C. Upečenú tekvicu, cesnak a mlieko rozmixujeme dohladka. V mise zmiešame tekvicovú zmes, smotanu, vajcia a vyšľaháme. Nakoniec pridáme nastrúhaný syr, tymian, soľ a korenie. Vylejeme na predpečené cesto a pečieme 45 minút. Neprepekáme do nemoty, ak nechceme suchý koláč.