Piškótová roláda
Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jednoduchá roláda, ktorej prípravu zvládne aj začiatočník.* Kto žil za socializmu, tak roláda s lekvárom bolo pohostenie hádam v každej rodine. Nadýchané cesto, fajnový lekvár (džem) na potretie poteší svojou chuťou.
18-20 porcií |
40 minút príprava |
10-12 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto...
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli do snehovej hmoty. Pridáme vanilínový cukor a po lyžiciach zašľaháme práškový cukor.
- Vyšľaháme tuhý lesklý sneh, do ktorého postupne po jednom zašľaháme žĺtky.
- Do vaječného základu pridáme po lyžiciach olej zašľaháme.
- Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva, ktorú preosejeme. Na miernom stupni mixéra vmiešame do základu a následne premiešame varechou.
- Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 10-12 minút.
- Pokiaľ sa pečie korpus, čistú utierku posypeme práškovým cukrom na ktorú potom za horúca preklopíme upečený korpus.
- Korpus zrolujeme aj s papierom a necháme vychladnúť.
- Korpus rozvinieme, opatrne stiahneme papier na pečenie, potrieme lekvárom alebo džemom.
- Roládu zrolujeme, preložíme na plech, podnos. Pred podávaním pokrájame. Dobrú chuť.