Piškótová roláda

Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jednoduchá roláda, ktorej prípravu zvládne aj začiatočník.* Kto žil za socializmu, tak roláda s lekvárom bolo pohostenie hádam v každej rodine. Nadýchané cesto, fajnový lekvár (džem) na potretie poteší svojou chuťou.

18-20
porcií
40 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto...
  2. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do snehovej hmoty. Pridáme vanilínový cukor a po lyžiciach zašľaháme práškový cukor.
  3. Vyšľaháme tuhý lesklý sneh, do ktorého postupne po jednom zašľaháme žĺtky.
  4. Do vaječného základu pridáme po lyžiciach olej zašľaháme.
  5. Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva, ktorú preosejeme. Na miernom stupni mixéra vmiešame do základu a následne premiešame varechou.
  6. Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 10-12 minút.
  7. Pokiaľ sa pečie korpus, čistú utierku posypeme práškovým cukrom na ktorú potom za horúca preklopíme upečený korpus.
  8. Korpus zrolujeme aj s papierom a necháme vychladnúť.
  9. Korpus rozvinieme, opatrne stiahneme papier na pečenie, potrieme lekvárom alebo džemom.
  10. Roládu zrolujeme, preložíme na plech, podnos. Pred podávaním pokrájame. Dobrú chuť.