Orechový zákusok

Orechovo-čokoládová fantázia (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Vláčny, jemný, krémový zákusok, bohatý na orechy aj čokoládu. Chutil fantasticky.* Vyskúšajte. Upečiete jednoducho a rýchlo.

Suroviny

Postup

  1. Na cesto vyšľahám celé vajcia s cukrom do svetlej peny. Prilejem mlieko, olej a šľahám. Pridám múku s práškom do pečiva aj mleté orechy a vyšľahám cesto.
  2. Približne 2/3 cesta (môžete cesto rozdeliť aj na polovice) vylejem na vyšší vymastený a posypaný plech (20 x 35 cm), urovnám a dám piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na cca 10 minút.
  3. Medzitým si za stáleho miešania uvarím krém z mlieka, cukrov a detskej krupice. Keď krém chvíľu povarím, stiahnem teplotu na minimum a pridám nalámanú čokoládu. Zmes miešam až do rozpustenia čokolády. Následne dávam dole z ohňa a vsypem mleté vlašské orechy. Poriadne vymiešam.
  4. Ešte taký horúci krém vylejem na predpečenú polovicu cesta. Rozotriem rovnomerne. Navrch nalejem zostávajúce orechové cesto, zarovnám a pečiem pri nezmenenej teplote ešte 22-25 minút. Riaďte sa podľa svojej rúry. Kontrola špajľou.
  5. Upečený koláč po vybratí z rúry ihneď celý polievam mliekom izbovej teploty. Nechám ho vychladnúť.
  6. Smotanu zohrejem pred bod varu a pridám nalámanú čokoládu. Vymiešam na polevu. Povrch vychladnutého zákuska natriem čokoládovou polevou. Odkladám do chladničky na minimálne 4-5 hodín. Po zatuhnutí čokoládovej ganáže zákusok nakrájam. Dobrú chuť!