Makovo-orechový koláč

Opité makovo-orechové rezy

Autor receptu: pivonka

Nuž, veľa krásy nepobrali a ja ich ani neviem efektne naaranžovať, ale sú to beťárky! Klamú telom!* V skutočnosti sú to veľmi kvalitné zákusky. Recept mám od dávneho šéfa, ktorý sa, už ako starý mládenec, oženil a na svoje narodeniny priniesol rezy ako pohostenie s tým, že ich piekla jeho manželka. S kolegyňou sme mu to neverili (výborná kuchárka bola jeho nová svokra), ale recept sme pýtali a on doniesol. Dodnes som mu zaň vďačná! Ako bonus je, že ich môžu aj celiatici.

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s 2/3 cukru. Pridáme povolené maslo, zašľaháme. Následne vmiešame pomletý mak a orechy.
  2. Bielky vyšľaháme, a dôkladne zašľaháme zbytok cukru. Vmiešame do žĺtkového cesta. Na plech (30x40 cm) dáme papier na pečenie potretý trochou tuku a naň rozotrieme cesto. Pečieme na 180 °C cca 20 minút, ale to si treba sledovať.
  3. Teraz máme dve možnosti. Hneď po vybratí z rúry koláč polejeme buď 2 dl rumu alebo zmesou 1,5 dl rumu a 0,5 dl kávy. A tu vzniká problém. Ja som doteraz vždy polievala čistým rumom, celou dávkou, nešetrila som. Hosťom vždy koláč chutil a pýtali recept. Rada som ho dostala a tak som rada odovzdala ďalej. Vždy som však zdôraznila, že koláč sa konzumuje AŽ NA DRUHÝ DEŇ!!! Keď som sa potom pýtala, či chutil, vraj "Toho rumu bolo trochu veľa". "A chutnali ste hneď?" "ÁNO!" "A na druhý deň?" "Na druhý deň už bol fajn". No čo už! Naposledy som poliala kombináciou rumu a kávy a tiež bol výborný. Ak sa ho rozhodnete piecť, sami zvážte dávku, koľko čoho.
  4. Na poliaty, stále teplý koláč, postrúhame čokoládu. Vychladnutý krájame na rezy. Podávame AŽ NA DRUHÝ DEŇ!!!