Makovo-orechový koláč
Makovo-orechový koláč

Opité makovo-orechové rezy

pivonka - fotkapivonka, 26. marca 2024
Opité makovo-orechové rezy
Foto: pivonka

Nuž, veľa krásy nepobrali a ja ich ani neviem efektne naaranžovať, ale sú to beťárky! Klamú telom! V skutočnosti sú to veľmi kvalitné Zobraziť celý popisNuž, veľa krásy nepobrali a ja ich ani neviem efektne naaranžovať, ale sú to beťárky! Klamú telom! V skutočnosti sú to veľmi kvalitné zákusky. Recept mám od dávneho šéfa, ktorý sa, už ako starý mládenec, oženil a na svoje narodeniny priniesol rezy ako pohostenie s tým, že ich piekla jeho manželka. S kolegyňou sme mu to neverili (výborná kuchárka bola jeho nová svokra), ale recept sme pýtali a on doniesol. Dodnes som mu zaň vďačná! Ako bonus je, že ich môžu aj celiatici.

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

9 ks
150 g
150 g
150 g mletý
150 g mleté
1/2 bal.
Na poliatie:
200 ml
alebo:
150 ml
50 ml
Navrch:
100 g




Postup

  1. 1

    Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s 2/3 cukru. Pridáme povolené maslo, zašľaháme. Následne vmiešame pomletý mak a orechy.

  2. 2

    Bielky vyšľaháme, a dôkladne zašľaháme zbytok cukru. Vmiešame do žĺtkového cesta. Na plech (30x40 cm) dáme papier na pečenie potretý trochou tuku a naň rozotrieme cesto. Pečieme na 180 °C cca 20 minút, ale to si treba sledovať.

  3. 3

    Teraz máme dve možnosti. Hneď po vybratí z rúry koláč polejeme buď 2 dl rumu alebo zmesou 1,5 dl rumu a 0,5 dl kávy. A tu vzniká problém. Ja som doteraz vždy polievala čistým rumom, celou dávkou, nešetrila som. Hosťom vždy koláč chutil a pýtali recept. Rada som ho dostala a tak som rada odovzdala ďalej. Vždy som však zdôraznila, že koláč sa konzumuje AŽ NA DRUHÝ DEŇ!!! Keď som sa potom pýtala, či chutil, vraj "Toho rumu bolo trochu veľa". "A chutnali ste hneď?" "ÁNO!" "A na druhý deň?" "Na druhý deň už bol fajn". No čo už! Naposledy som poliala kombináciou rumu a kávy a tiež bol výborný. Ak sa ho rozhodnete piecť, sami zvážte dávku, koľko čoho.

  4. 4

    Na poliaty, stále teplý koláč, postrúhame čokoládu. Vychladnutý krájame na rezy. Podávame AŽ NA DRUHÝ DEŇ!!!

Diskusia k receptu

sobon
Orechovo makovy robievam, ale rumom ma nikdy nenapadlo polievat, noooo to je super napad! Dakujem za recept, urcite vyskusam, bude veselo😂
alina598
Milá Pivonka, ďakujem veľmi pekne za recept, ktorý som vyskúšala a je výborný😉Požehnané Veľkonočné sviatky prajem Tebe i všetkým Varecháčom🐣🌷
pivonka
@alina598 (29.3.2024 17:21)

Uff, si ma prekvapila, už je aj upečený? Som rada, že si s výsledkom spokojná. Zaujíma ma, koľko rumu si sa odvážila dať?
Ďakujem za prianie k Veľkej noci. Aj ja Tebe a aj všetkým varecháčom želám radostné Veľkonočné sviatky a jarnú myseľ!
alina598
Milá Pivonka, dala som presne ako si písala v recepte 2 dcl rumu a čokoládu som nadrobno nasekala a všetko som dala na horúci koláčik, krásne to vypil...na šibačoch predsa nemôžeme šetriť☺️nabudúce na koláčik čokoládu nastrúham. Ale na druhý deň bola chuť výborná, prajem veľa radosti z varenia a pečenia a ešte raz ďakujem😉
pivonka
@alina598 (30.3.2024 10:00)

Ja ďakujem Tebe za krásny komentár. Som rada, že koláčik chutil a že si mala odvahu a dala celú dávku rumu. Je to riadny alkoholik ale jemu to neuškodí. A nám tiež nie, veď nezjeme celý koláč. Tak nech nám to varí a pečie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia