Ríbezľový koláč

Makovo-orechový koláč s ríbezľami

Autor receptu: pivonka

V súťaži krásy by nevyhral, ale nech vás to nepomýli. Je to veľmi kvalitný koláč výbornej chuti, nepresladený* a môžu ho jesť aj bezlepkáči (pokiaľ si nevysypú formu múkou). Recept je z internetu.

12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zomelieme mak a orechy a primiešame prášok do pečiva.
  2. Vyšľaháme zmäknuté maslo s 3/4 cukru a po jednom pridávame žĺtky. Zvyšný cukor vyšľaháme s bielkami na hustý sneh.
  3. Do žĺtkovej hmoty po častiach vmiešame sypkú zmes a sneh z bielkov.
  4. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou, alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto do nej rovnomerne nanesieme.
  5. Ríbezle zmiešame so Zlatým klasom a cukrom. Rovnomerne rozložíme na cesto. Pečieme 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C, ale každá rúra je iná, tak si to treba ustrážiť. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.
  6. Ja som mala celého pol kila ríbezlí a zdalo sa mi to veľa. Rozdelila som ich na polovicu a zmiešala s polovicou Zlatého klasu a cukru ale potom som dorobila aj zbytok ríbezlí a dala všetky. Je ich hojne, ale tak je to chutné, patria tam. Ak budete piecť tento koláč a ríbezlí bude trochu menej, tiež sa nič nestane.