Pečené bravčové stehno
Bravčové stehno pečené v hrnci (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Mal som bravčové stehno - orech a nechcelo sa mi s tým robiť nič zložité, tak som ho takto jednoducho upiekol. Krátka príprava,
dlhšie pečenie a fantastický výsledok.
7 porcií |
10 minút príprava |
120 minút na 200 °C |
Postup
- Bravčové stehno je dosť suché. Máme radi mäso dobre pripečené a aby nebolo suché. Tak som zvolil liatinový hrniec, nech neplače na polici, že je nevyužitý. No ale teraz vážne, som lenivý a španielskych vrabcov z bravčoviny sa mi nechcelo robiť, tak som zvolil ľahšiu variantu. Mäso pokrájame na rezne, ktoré osolíme a okoreníme koreninami napísanými v surovinách. Spodok hrnca potrieme olejom a na to položíme asi tri plátky slaniny. Na slaninu uložíme okorenene mäso a naň dáme uhorky krájané na plátky.
- Na uhorky zase slaninu.
- Teraz na slaninu pokrájanú kapiu.
- A ďalšia vrstva mäsa.
- A na mäso čo nám zostalo - uhorka, kapia a na vrch slanina. Už nesolíme. Všetko to zalejeme nálevom z uhoriek a najsamlepší je, keď je v ňom aj kôpor. Dolejeme vodou skoro po vrch mäsa. Hrniec prikryjeme a vložíme do rúry. Tu zapneme na 200 °C a pečieme dve hodiny bez otvorenia hrnca. Potom pozrieme a ak je treba, tak ešte chvíľu pečieme. No mám vyskúšané, že nie. Rúru vypneme a necháme to v nej dôjsť asi pol hodinu.
- Je to pekne upečené a voňavé, až sa tak srdce a bruško raduje.
- Hneď som musel vyberať hoci nebol obed. Prílohu si sami zvoľte k tomu. Chuť je podobná španielskemu vrabcovi.
- U nás bola k tomu ryža. Na toto jedlo sa hodia rôzne mäsá.