Pečené bravčové stehno

Bravčové stehno pečené v hrnci (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Mal som bravčové stehno - orech a nechcelo sa mi s tým robiť nič zložité, tak som ho takto jednoducho upiekol. Krátka príprava, dlhšie pečenie a fantastický výsledok.

7
porcií
10 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Postup

  1. Bravčové stehno je dosť suché. Máme radi mäso dobre pripečené a aby nebolo suché. Tak som zvolil liatinový hrniec, nech neplače na polici, že je nevyužitý. No ale teraz vážne, som lenivý a španielskych vrabcov z bravčoviny sa mi nechcelo robiť, tak som zvolil ľahšiu variantu. Mäso pokrájame na rezne, ktoré osolíme a okoreníme koreninami napísanými v surovinách. Spodok hrnca potrieme olejom a na to položíme asi tri plátky slaniny. Na slaninu uložíme okorenene mäso a naň dáme uhorky krájané na plátky.
  2. Na uhorky zase slaninu.
  3. Teraz na slaninu pokrájanú kapiu.
  4. A ďalšia vrstva mäsa.
  5. A na mäso čo nám zostalo - uhorka, kapia a na vrch slanina. Už nesolíme. Všetko to zalejeme nálevom z uhoriek a najsamlepší je, keď je v ňom aj kôpor. Dolejeme vodou skoro po vrch mäsa. Hrniec prikryjeme a vložíme do rúry. Tu zapneme na 200 °C a pečieme dve hodiny bez otvorenia hrnca. Potom pozrieme a ak je treba, tak ešte chvíľu pečieme. No mám vyskúšané, že nie. Rúru vypneme a necháme to v nej dôjsť asi pol hodinu.
  6. Je to pekne upečené a voňavé, až sa tak srdce a bruško raduje.
  7. Hneď som musel vyberať hoci nebol obed. Prílohu si sami zvoľte k tomu. Chuť je podobná španielskemu vrabcovi.
  8. U nás bola k tomu ryža. Na toto jedlo sa hodia rôzne mäsá.