Zmrzlina zo žltého melónu s jogurtom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Moji maškrtní chlapi chceli niečo sladké na nedeľu, nepiekla som, pripravila som im výbornú zmrzlinu jemnej sladko-kyslej chuti, ktorá nie je presladená, chutí a osvieži.

20 minút
príprava
8 hodín minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som žltý melón, prekrojila som ho po dĺžke na polovice, ktoré som vydlabala, zbavila semien, rozdelila na 12 častí, tie som ostrým nožom ošúpala...
  2. ..a pokrájala na menšie kocky,...
  3. ...dala do hrnca a rozmixovala som čistú dužinu na hladkú kašu.
  4. Do malého hrnca som dala odvážené množstvo kryštálového cukru - 200 gramov,...
  5. ...priliala som 50 ml horúcej vody...
  6. ...a miešala polievkovou lyžicou, kým sa cukor úplne nerozpustil, tento cukrový nevarený sirup som poctivo vmiešala k rozmixovanej dužine zo žltého melóna.
  7. Do iného hrnca som dala čerstvé vaječné žĺtky, pravý vanilkový cukor,....
  8. ...priliala som čerstvé plnotučné mlieko - 300 ml,...
  9. ..ked som všetko poriadne rozmiešala, vložila som zmes do horúceho vodného kúpeľa...
  10. ...a za sústavného miešania na miernom ohni som uvarila vaječný krém, ktorý som nechala trocha vychladnúť...
  11. ...postupne som vmiešala po malých častiach 200 ml vlastného domáceho extra hustého bieleho neochuteného jogurtu,...
  12. ...do tejto jogurtovo-vaječnej zmesi som po malých častiach vmiešala rozmixovanú melónovú dužinu, ochutenú nevareným cukrovým sirupom a všetko som vliala do plastovej nádoby, odložila som na 30 minút do mrazničky.
  13. Zatiaľ som ušľahala tuhý sneh z vaječných bielkov, ...
  14. ...ktorý som po častiach...
  15. ...opatrne vmiešala do zmrzliny a odložila som už prikryté vrchnákom mraziť do mrazničky za premiešavania zmesi vidličkou od krajov ku stredu, aby nevznikli ľadové kryštáliky - toto som vždy zopakovala každých 30 minút. Zvoľte väčšiu plastovú nádobu o objeme 1 a 1/2 až 2 litre, aby ste zmrzlinu nemuseli prelievať z menšej do väčšej nádoby ako sa stalo mne. Mrazenie s premiešavaním trvá 8 hodín.
  16. Dnes ráno som mojim nedočkavým maškrtným chlapom rozdelila porcovačkou prvú zmrzlinu, prišli si 2x po repete, ale asi dám zámok na mrazničku, aby mi ju do zajtra všetku nezjedli, lebo je vynikajúca a veľmi im chutí :-)))
  17. Záber z blízka: Zmrzlinu pred porcovaním treba nechať trošku povoliť, dobre sa naberá naškriabavaním zmesi po dĺžke z povrchu zmrzliny do porcovačky, je jemná, krémovitej konzistencie, vonia po pravej vanilke, chutí úžasne po žltom melóne a má príjemnú sladko-kyselkavú chuť po jogurte, nie je presladená, výborne osvieži. Práve je sezóna žltého melónu, preto som recept na túto kvalitnú domácu zmrzlinu pridala ako dezert na nedeľu, ktorý sa dá pripraviť vopred v predstihu aj bez zmrzlinovača a potom už len ponúknuť hotovou zmrzlinou vašich milovaných.