Zimný jablkový koláč

Autor receptu: europizza

Koláč som nazvala zimným preto, lebo som použila naše posledné jablká a spríjemnil nám dnešnú krásnu zasneženú nedeľu. Samozrejme, upiecť ho môžete kedykoľvek ;) Je veľmi jednoduchý a zvládnu ho aj začiatočníci. Inšpirácia: Foodependence

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom a javorovým sirupom. Kto nemá cukor z kokosových kvetov a javorový sirup, môže použiť obyčajný kryštálový (150 až 200g bez javorového sirupu). Pridáme roztopené maslo a mlieko. Znova šľaháme.
  2. Pridáme múku, prášok do pečiva, kakao a orechy. Ak nemáte špaldovú, kľudne ju nahraďte klasickou polohrubou. Použila som mix vlašských a lieskových orechov (bio, tj. z našej záhrady :) ). Dobre zamiešame aby nám vznikla celistvá hmota. Nakoniec do cesta primiešame jablká.
  3. Cesto vylejeme na plech vymastený maslom a vysypaný múkou. Použila som plech strednej veľkosti s vyššími okrajmi. Pečieme asi 30 minút pri 180°C (kým špajdľa nevyjde suchá).
  4. Ešte horúci koláč potrieme džemom (aby lepšie vsiakol). Ja som použila domáci jostovo - ríbezľový ale môžete použiť akýkoľvek.
  5. Na vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a kokosový olej. Natrieme ho na koláč a môžeme podávať. Čokoládu odporúčam použiť horkú - okolo 70%. S kokosovým olejom som ju zmiešala preto, aby nestuhla a koláč sa lepšie krájal.