Zimný jablkový koláč
Autor receptu: europizza
Koláč som nazvala zimným preto, lebo som použila naše posledné jablká a spríjemnil
nám dnešnú krásnu zasneženú nedeľu. Samozrejme, upiecť ho môžete kedykoľvek ;)
Je veľmi jednoduchý a zvládnu ho aj začiatočníci.
Inšpirácia: Foodependence
Postup
- Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom a javorovým sirupom. Kto nemá cukor z kokosových kvetov a javorový sirup, môže použiť obyčajný kryštálový (150 až 200g bez javorového sirupu). Pridáme roztopené maslo a mlieko. Znova šľaháme.
- Pridáme múku, prášok do pečiva, kakao a orechy. Ak nemáte špaldovú, kľudne ju nahraďte klasickou polohrubou. Použila som mix vlašských a lieskových orechov (bio, tj. z našej záhrady :) ). Dobre zamiešame aby nám vznikla celistvá hmota. Nakoniec do cesta primiešame jablká.
- Cesto vylejeme na plech vymastený maslom a vysypaný múkou. Použila som plech strednej veľkosti s vyššími okrajmi. Pečieme asi 30 minút pri 180°C (kým špajdľa nevyjde suchá).
- Ešte horúci koláč potrieme džemom (aby lepšie vsiakol). Ja som použila domáci jostovo - ríbezľový ale môžete použiť akýkoľvek.
- Na vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a kokosový olej. Natrieme ho na koláč a môžeme podávať. Čokoládu odporúčam použiť horkú - okolo 70%. S kokosovým olejom som ju zmiešala preto, aby nestuhla a koláč sa lepšie krájal.