Orechová roláda
Žerbo roláda
Autor receptu: helena10
Veľmi známy a obľúbený žerbo zákusok som spravila vo forme rolády.
2 rolády porcie |
25 minút na 170 °C |
Postup
- Najprv vo vlažnom mlieku rozmiešam suché droždie a lyžicu múky, nechám chvíľu stáť.
- Do nádoby dávam múku, cukor, zmäknuté maslo, vajce a vlejem pripravený kvások. Nechám miešať tak dlho, aby sa cesto nelepilo na stenu misky. Cesto je mäkké, jemné. Ešte na pomúčenej doske ho trochu ručne vyhnetiem.
- Hotové cesto nechám bokom a pripravím si plnku. Orechovú posýpku (nemala som orechy) vymiešam s domácim lekvárom a nakoniec pridám lyžicu brandy. Džem dávajte po častiach a riaďte sa hustotou plnky.
- Cesto rozdelím na 2 časti (môžete aj na 3 časti, ale rolády budú menšie). Každú časť rozvaľkám na tenší plát podľa dĺžky plechu, na ktorom budem piecť. Natriem polovicu plnky. Plnku som si po častiach rozložila lyžicou a opatrne rozotrela. Netreba sa veľmi ponáhľať. Zviniem do rolády a uložím na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pripravené rolády nechávam ešte 20-25 minút na plechu podkysnúť.
- Potom pečiem vo vyhriatej rúre na 170 stupňov okolo 25 minút. Každý sa riadi svojou rúrou.
- Vychladnuté upečené rolády polievam čokoládovou polevou, ktorú si nad parou pripravím vymiešaním čokolády na varenie a oleja.
- Roládu s polevou nechávam stuhnúť v chlade. Po celej noci v chladničke žerbo rolády nakrájam na kúsky.
- Aj orechová posýpka bola vhodná do rolády a veľmi chutila. Budem používať častejšie, keď nebudú orechy...