Žerbó rezy (fotorecept)

Autor receptu: amelie

"Poschodové" koláče ma strašia... Sestra ma však prehovorila vyskúšať Žerbo rezy

30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme kváok z droždia, vlažného mlieka a cukru. Medzitým si do veľkej misy preosejeme obe múky so štipkou soli. Pridáme kocky zmäknutého masla, celé vajíčko a kvások. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na tri rovnaké časti. Nenechávame ho kysnúť! Väčší plech vyložíme papierom na pečenie a pomocou valčeka naň prenesieme prvú tretinu rozvaľkaného cesta. Plát cesta potrieme polovicou džemu a posypeme polovicou zmesi orechov a cukru.
  2. Na prvý plát cesta položíme rovnako veľký druhý plát rozvaľkaný natenko. Potrieme druhou polovicou džemu a posypeme zvyšnými orechami s cukrom. Zakryjeme posledným plátom cesta, nožom odkrojíme prečnievajúce čast plátov, aby mali rovnakú veľkosť a koláč popicháme vidličkou.
  3. Pečieme 35 - 40 minút v rúre predhriatej na 180°C. Vo vodnom kúpeli si pripravíme polevu z horkej čokolády, cukru a šľahačkovej smotany. Ak nemáme doma šľahačku, do čokolády pridáme maslo vo veľkosti vlašského orecha a mlieko podľa potreby, aby bola poleva hladká a primerane hustá. Polejeme ňou vychladnutý koláč a keď poleva stuhne, pokrájame ho ostrým nožom na rezy.