Hamburgerové žemle

Žemle na hamburgery

Autor receptu: redakcia

Premeňte svoju kuchyňu na prvotriednu pekáreň a pripravte si domáce pečivo na hamburgery.

14 ks
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Do polovice mlieka pridáme 1 ČL z odváženého cukru a rozdrobené droždie. Rozmiešame, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť kvások, trvá to asi 10 minút.
  2. Do misy preosejeme obe múky a dobre ich premiešame so soľou. Pridáme vykysnutý kvások, zvyšné vlažné mlieko a jedno vajce. Suroviny trochu premiešame, pridáme vlažné rozpustené maslo a vypracujeme vláčne cesto. V miske ho zakryjeme fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť asi hodinu. Počas nej cesto dvakrát prepracujeme.
  3. Po vykysnutí nakrájame cesto na malé kúsky s hmotnosťou asi 60–100 g. Z každého vypracujeme bochníček. Poukladáme ich na plechy vymastené olejom a necháme kysnúť asi 20 minút.
  4. Povrch všetkých bochníčkov potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme soľou, makom alebo sezamovými semienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút. Po upečení ich preložíme na kovovú mriežku a necháme vychladnúť.