Zemiakovo-šampiňónové fašírky so syrovým krémom z údeného polooštiepka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Toto jedlo je dôkazom toho, že aj z úplne obyčajných surovín možno pripraviť delikátny
pokrm a povýšiť ho na slávnostnú lahôdku. Odporúčam vyskúšať.
4 - celkom 8 kusov porcie |
60 minút príprava |
10 minút na 90 - 100 °C |
Postup- Zemiaky som uvarila v šupke a ešte teplé som ich ošúpala a dala do misy. Tieto zemiaky som varila asi 30 minút, kým zmäkli.
- Za tepla som ich roztlačila na hrubo, mám rada, ak vo fašírkach sú aj malé kúsky zemiakov.
- Šampiňóny som pokrájala na silnejšie plátky.
- V panvici som rozohriala maslo a...
- ...opiekla som šampiňóny pekne do hneda, osolila a nechala úplne vychladnúť. Solila som, až na záver, aby nestratili veľa vody a zostali šťavnaté.
- Pripravila som si údený polooštiepok, odporúčam tento, ktorý je údený na bukovom dreve, môžete však použiť syr podľa svojej chuti.Údený syr zvýrazní chuť krému a podávaných fašíriek.
- Syr som nastrúhala na jemno a kým zemiaky a šampiňóny chladli,pustila som sa do prípravy krému.
- V hrnčeku som rozpustila maslo, ...
- ...pridala som múku a pripravila svetlú zásmažku - to trvá asi 2 minúty.
- Pridala som kyslú smotanu a rýchlo miešala, aby sa neutvorili hrudky a zostala krásne hladká. Povarila som ju asi 10 minút.
- Pridala som nastrúhaný syr, za stáleho miešania som varila ešte 5 minút, stratí sa múčna chuť a...
- ...vznikne hladký sametový krém, ktorý som potom udržiavala teplý vo vodnom kúpeli, už som nevarila.
- K pretlačeným zemiakom som pridala soľ, čerstvo mleté čierne korenie,vychladnuté šampiňóny, maslo,...
- ...jedno vajce,...
- ...polohrubú múku a...
- ...dôkladne som všetko spracovala na tvárne cesto.
- Vlhkými rukami som tvarovala guľky, ktoré som sploštila dlaňami na fašírky a opražila som ich v rozpálenom oleji do chrumkava, kým nezískali peknú zlatohnedú farbu. Z oboch strán som oprážala asi 5 minút.
- Vypražené fašírky som kládla do pekáčika z jenského skla, aby zostali teplé, kládla som ich na papierovú utierku aby sa odsal prebytočný tuk. Z tohoto množstva mi vyšlo 8 kusov.
- Na tanier som naniesla syrový krém, do ktorého som posadila hotovú fašírku a ozdobila na hrubo natrhanými kúskami medvedieho cesnaku, ktorý vynikajúcu chuť celého jedla výborne doplní. Ako prílohu som podávala ľahký pestrý listový šalát s paradajkami, inú prílohu si tento pokrm nepýta,
je veľmi sýty a zároveň slávnostný - napr. pre dnešný Deň matiek. Prajem dobrú chuť.
|