Zemiakovo-šampiňónové fašírky so syrovým krémom z údeného polooštiepka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto jedlo je dôkazom toho, že aj z úplne obyčajných surovín možno pripraviť delikátny pokrm a povýšiť ho na slávnostnú lahôdku. Odporúčam vyskúšať.

4 - celkom 8 kusov
porcie
60 minút
príprava
10 minút
na 90 - 100 °C

Postup

  1. Zemiaky som uvarila v šupke a ešte teplé som ich ošúpala a dala do misy. Tieto zemiaky som varila asi 30 minút, kým zmäkli.
  2. Za tepla som ich roztlačila na hrubo, mám rada, ak vo fašírkach sú aj malé kúsky zemiakov.
  3. Šampiňóny som pokrájala na silnejšie plátky.
  4. V panvici som rozohriala maslo a...
  5. ...opiekla som šampiňóny pekne do hneda, osolila a nechala úplne vychladnúť. Solila som, až na záver, aby nestratili veľa vody a zostali šťavnaté.
  6. Pripravila som si údený polooštiepok, odporúčam tento, ktorý je údený na bukovom dreve, môžete však použiť syr podľa svojej chuti.Údený syr zvýrazní chuť krému a podávaných fašíriek.
  7. Syr som nastrúhala na jemno a kým zemiaky a šampiňóny chladli,pustila som sa do prípravy krému.
  8. V hrnčeku som rozpustila maslo, ...
  9. ...pridala som múku a pripravila svetlú zásmažku - to trvá asi 2 minúty.
  10. Pridala som kyslú smotanu a rýchlo miešala, aby sa neutvorili hrudky a zostala krásne hladká. Povarila som ju asi 10 minút.
  11. Pridala som nastrúhaný syr, za stáleho miešania som varila ešte 5 minút, stratí sa múčna chuť a...
  12. ...vznikne hladký sametový krém, ktorý som potom udržiavala teplý vo vodnom kúpeli, už som nevarila.
  13. K pretlačeným zemiakom som pridala soľ, čerstvo mleté čierne korenie,vychladnuté šampiňóny, maslo,...
  14. ...jedno vajce,...
  15. ...polohrubú múku a...
  16. ...dôkladne som všetko spracovala na tvárne cesto.
  17. Vlhkými rukami som tvarovala guľky, ktoré som sploštila dlaňami na fašírky a opražila som ich v rozpálenom oleji do chrumkava, kým nezískali peknú zlatohnedú farbu. Z oboch strán som oprážala asi 5 minút.
  18. Vypražené fašírky som kládla do pekáčika z jenského skla, aby zostali teplé, kládla som ich na papierovú utierku aby sa odsal prebytočný tuk. Z tohoto množstva mi vyšlo 8 kusov.
  19. Na tanier som naniesla syrový krém, do ktorého som posadila hotovú fašírku a ozdobila na hrubo natrhanými kúskami medvedieho cesnaku, ktorý vynikajúcu chuť celého jedla výborne doplní. Ako prílohu som podávala ľahký pestrý listový šalát s paradajkami, inú prílohu si tento pokrm nepýta, je veľmi sýty a zároveň slávnostný - napr. pre dnešný Deň matiek. Prajem dobrú chuť.