Zemiakové pletienky (fotorecept)
Autor receptu: katarinalucanova
Výborne, chutné a hlavne jednoduché na prípravu zemiakové pletienky.
16 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások - necháme vykysnúť. Varené zemiaky nastrúhame najemno. Do vykysnutého kvásku pridáme ostatné suroviny a dobre vymiesime. Cesto ma byť tuhé. Prikryjem utierkou a necháme vykýsnuť.
- Vykysnuté cesto dáme na dosku. Cesto nám máličko zredlo, lebo sú v ňom zemiaky. Preto pri miesení malo byť tuhé. Z cesta vytvoríme valček, pokrájame na rovnaké časti. Vždy z troch valčekov upletieme vrkoč.
- Pletienky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme tým, na čo máme chuť: sezamom, ľanom, hrubozrnnou soľou. Necháme ešte 10 minút podkysnuť.
- Upečieme. Pletienok som spravila 16 kusov záleží na veľkosti.