Zemiakové pletienky (fotorecept)

Autor receptu: katarinalucanova

Výborne, chutné a hlavne jednoduché na prípravu zemiakové pletienky.

16
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások - necháme vykysnúť. Varené zemiaky nastrúhame najemno. Do vykysnutého kvásku pridáme ostatné suroviny a dobre vymiesime. Cesto ma byť tuhé. Prikryjem utierkou a necháme vykýsnuť.
  2. Vykysnuté cesto dáme na dosku. Cesto nám máličko zredlo, lebo sú v ňom zemiaky. Preto pri miesení malo byť tuhé. Z cesta vytvoríme valček, pokrájame na rovnaké časti. Vždy z troch valčekov upletieme vrkoč.
  3. Pletienky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme tým, na čo máme chuť: sezamom, ľanom, hrubozrnnou soľou. Necháme ešte 10 minút podkysnuť.
  4. Upečieme. Pletienok som spravila 16 kusov záleží na veľkosti.