Zemiakové pagáčiky (fotorecept)

Autor receptu: valeri

Minulý týždeň som dostala veľkú chuť upiecť pagáčiky , ale nechcelo sa mi ísť zháňať škvarky, lebo pršalo, tak som urobila z toho čo dom dal :-). Možno recept niekoho inšpiruje. Chutili nám veľmi a boli mäkučké aj na 3. deň. To vďaka tým vareným zemiakom.

Suroviny

Postup

  1. pripravila som si klasický kvások z trochy mlieka, cukru a droždia. Z múky, kvásku, žĺtka, soli, jogurtu, oleja a jedného vareného zemiaku som vymiesila hladké vláčne cesto, nie veľmi tvrdé a nechala som ho vo vandli kysnúť, až kým nezdvojnásobilo svoj objem - asi 35 min.
  2. Po vykysnutí som si ho rozvaľkala na obdĺžnik a natrela rastlinným maslom " Della krém" so syrovou príchuťou,
  3. nastrúhala som varené zemiaky rovnomerne na celé cesto, posolila som ich a posypala jemne sušenou bazalkou
  4. a preložila som ho zľava doprava
  5. z prava doľava
  6. a nakoniec zdola hore a opačne
  7. Prikryla som ho nahriatym vandlíkom a nechala 15 minút podkysnúť a takto som to ešte urobila 2x
  8. Na rozvaľkané cesto (asi 5 - 6 mm hrubé) som nožom urobila mriežku
  9. a pokrájala som ho na kocky. Moje pagáčiky boli štvorcové, lebo pri vykrajovaní koliesok zostáva dosť "odpadu" :-), ktorý treba znovu zmiesiť dokopy a znovu vykrajovať a znovu ... a tie pagáčiky mi už potom tak nenaskočia ako prvé, tak mi mávame pagáčiky štvorcové.
  10. Potom ich už len potrieť vajcom, vajce som zmiešala so soľou a bielkom, ktorý zostal po pridaní žĺtka do cesta, posypať podľa chuti - sézamom, ľanovým semiačkom, rascou, alebo hrubou soľou, toto všetko som mala nachystané a nakoniec som ich šupla do rúry len tak bez ničoho :-)). Tak som ich už nechala napokoji.
  11. Urobila som ich toľkoto, piekli sa pri teplote 210 st. asi 20 min. Rúru som vyhriala na túto teplotu vopred.
  12. A tu sú hotové.