Zemiakové guľky v černicovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jednoduche gulky zo zemiakoveho cesta, obalene v struhanke s černicovou omackou :-)

Suroviny

Postup

  1. Tento rok mame zasa vela černic, normalne ich nestihame jest :-) Deti ich ani moc nejedia, lebo su dost kyslaste a lekvaru uz mame tiez dost. Tak som sa rozhodla pre nekomplikovanu a jednoduchu sladkost.
  2. Potrebujeme cca 1 kg zemiakov, ktore si ocistime, pokrajame na male kocky a uvarime do mäkka. Zlejeme vodu, rozmackame ich a nechame vychladnut.
  3. Zatial kym zemiaky chladli, si na oleji opecieme struhanku.J a som pouzila struhanku z cierneho chleba, chuti skvelo ;-) Napokon este do teplej struhanky dame praskovy cukor podla chuti. Vela dat netreba, lebo omacka bude sladka. Hotovu struhanku dame zatial bokom.
  4. Do vychladnutych zemiakov davame postupne polohrubu muku, ktoru zapracuvame poriadne do zemiakov. Z tohto cesta robi moja mama gomboce a aj sulance. Tolko muky treba, aby sa uz cesto nelepilo. Ja som dala 7 dl muky, bude take polotuhe :-) Z cesta si potom odstipkavame kusok, ktory vysulame v dlani do gulky velkosti orecha. Kazdu gulku povalame po vysulani v muke.
  5. Gulky davame do osolenej vriacej vody. Ked vyplavali na povrch, som ich varila este 3minuty. Potom ich povyberame, studenou vodou trocha oplachneme a nechame odkvapkat. Odkvapkane povalame v struhanke. Gulky som varila na 2x, takze som prvu varku guliek obalila struhanke a povyberala na tanier. No a potom obalila aj druhu varku a pokladla vsetky gombociky dokopy :-)
  6. Černicovu omacku si urobime velmi jednoduchym sposobom. Cernice som oplachla a nechala odkvapkat. Odkvapkane dame do hrnca s cukrom podla chuti a nechame varit. Ked budu uz cernice mäkke, pridame 1 PL zemiakoveho skrobu, ktory sme v pohari rozmiesali s trochou vody a povarime este 3-4 minutky. Omacka je vyborna a ma krasnu farbu ;-P
  7. Servirovala som ich v teplej omacke :-) Je to vynikajuci, jednoduchy desertik na ktorom si pochuti cela rodinka ;-P Struhanku podla chuti mozte nahradit aj makom :-)