Zeleninový Quiche (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Dnes som sa opäť dala inšpirovať mojou knihou a keďže zase bol jeden z tých dní kedy prišiel na rad recept,čo chladnička dala. Viem,že je tu dosť veľa receptov na Quiche ale ako som ich prezerala,tak som nenašla recept podobný tomu môjmu. Robila som ho so zeleninou ale každý si môže do neho dať to čo mu chutí.

Postup

  1. Najprv si pripravíme potrebné suroviny na cesto: múku a soľ preosejeme do misky a pridáme do nej na kocky nakrájane maslo. V ďalšej nádobke si zľahka vymiešame žĺtok,citrónovú štavu a vodu.
  2. Pomedzi prsty rozmrvíme maslo s múkou na jemnú mrveničku. Do stredu mrveničky urobíme dieru a celú zmes vlejeme do dierky a pomocou nožíka spájame. Spojíme cesto pomocou rúk,ak sa zdá,že je veľmi suché pridáme ešte trošku vody.
  3. Cesto dáme na zľahka pomúčenú dosku a hnetieme ešte pár sekúnd,cesto má byť hladké a nelepivé. Z cesta urobíme guľku a jemne ju "spľasneme".Zabalíme do kuchynskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 30 minút.
  4. Po pol hodine cesto vyberieme z chladničky,dáme ho medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkáme na cca 4 mm podľa veľkosti formy (moja forma má 23 cm).
  5. Vrchnú časť papiera dáme opatrne dole a cesto preklopíme do formy,orežeme boky ak prevysajú a pekne uhladíme. Zakryjeme s kuchynskou fóliou a dáme do chladničky na 15 minút odpočívať a predhrejeme rúru na 200 °C.
  6. Formu aj s cestom vyberieme z chladničky,na vrch dáme papier na pečenie a dáme na ňu závažie (ja som použila spodok z menšej tortovej formy ale môžte použiť aj ryžu alebo fazuľu). Pečieme na 200°C 10 minút,po 10 minútach odstránime závažie aj s papierom na pečenie a pečieme ďalších 10 minút pri rovnakej teplote.
  7. Kým sa nám to pečie tak si zľahka vyšľamáme vajíčka so smotanou a mliekom,pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti. Nastrúhame si nadrobno syr cca 50 g a nakrájame si zeleninu ja som použila polovicu cukety,2 zelené cibuľky a 3 paradajky.
  8. Urobené cesto vyberieme z rúry a naukladáme na ňho cuketu ktorú posypeme syrom,naukladáme paradajky a posypeme so zelenou cibuľkou ......
  9. ......a zalejeme s našou vyšľahanou zmesou,posypeme s čerstvým rozmarínom a dáme piecť do rúry na 180 °C cca 35 - 40 minút.
  10. Necháme ešte 5 minút postáť vo forme pred tým ako ho z nej vyberieme.Ak nemáte formu s vyberateľným dnom tak ho v nej kľudne môžte nechať.