Zázračné rožteky (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Prečo zázračné? Tento recept je jeden z mnohých, ktoré som našla v starej kuchárskej
knihe, o ktorej som tu už
písala. Názov som nechala opäť pôvodný, cesto je veľmi krehké a výborné. Plniť si ho
môžete rôzne, ja som si
vymyslela tieto dve plnky... :)
55 porcií |
15-17 minút na 180 °C |
Postup
- Do nádoby dáme múku, urobíme jamku, pridáme rozmrvené droždie, kryštálový cukor 1 ČL, zalejeme troškou teplého mlieka, zľahka zasypeme múkou, nádobu prikryjeme utierkou a čakáme, kým sa urobí kvások.
- Keď je kvások hotový, pridáme soľ, 4 ČL kryštálového cukru, roztopené maslo, postupne prilievame mlieko a miesime cesto. Cesto rozdelíme na 7 bochníčkov. Cesto je mastnejšie, ale pracuje sa s ním dobre.
- Bochník rozvaľkáme do kruhového tvaru (priemer cca 22 cm), rozdelíme na 8 trojuholníkov a do každého dáme plnku (plnky musia byť vychladnuté).
Orechová plnka: všetky sypké suroviny zmiešame, zalejeme horúcim mliekom a premiešame.
Kokosová plnka: všetko zmiešame a zalejeme opäť horúcim mliekom, premiešame.
- Širšiu časť cesta preložíme cez plnku, boky pritlačíme.
- Zrolujeme a ukladáme na maslom vymastený plech. Na plechu necháme kysnúť 1 hodinu. Pečieme pri teplote 180°C a 15-17 minút (rožky majú byť s jemným nádychom do zlatista).
- Rožteky po upečení.
- Po vychladnutí obalíme v práškovom cukre.
- Môžeme si urobiť kávičku a vychutnať si ich na slnkom zaliatej terase.