Zázračné rožteky (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Prečo zázračné? Tento recept je jeden z mnohých, ktoré som našla v starej kuchárskej knihe, o ktorej som tu už písala. Názov som nechala opäť pôvodný, cesto je veľmi krehké a výborné. Plniť si ho môžete rôzne, ja som si vymyslela tieto dve plnky... :)

55
porcií
15-17 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do nádoby dáme múku, urobíme jamku, pridáme rozmrvené droždie, kryštálový cukor 1 ČL, zalejeme troškou teplého mlieka, zľahka zasypeme múkou, nádobu prikryjeme utierkou a čakáme, kým sa urobí kvások.
  2. Keď je kvások hotový, pridáme soľ, 4 ČL kryštálového cukru, roztopené maslo, postupne prilievame mlieko a miesime cesto. Cesto rozdelíme na 7 bochníčkov. Cesto je mastnejšie, ale pracuje sa s ním dobre.
  3. Bochník rozvaľkáme do kruhového tvaru (priemer cca 22 cm), rozdelíme na 8 trojuholníkov a do každého dáme plnku (plnky musia byť vychladnuté). Orechová plnka: všetky sypké suroviny zmiešame, zalejeme horúcim mliekom a premiešame. Kokosová plnka: všetko zmiešame a zalejeme opäť horúcim mliekom, premiešame.
  4. Širšiu časť cesta preložíme cez plnku, boky pritlačíme.
  5. Zrolujeme a ukladáme na maslom vymastený plech. Na plechu necháme kysnúť 1 hodinu. Pečieme pri teplote 180°C a 15-17 minút (rožky majú byť s jemným nádychom do zlatista).
  6. Rožteky po upečení.
  7. Po vychladnutí obalíme v práškovom cukre.
  8. Môžeme si urobiť kávičku a vychutnať si ich na slnkom zaliatej terase.