Zázračné pečivo (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Tento receptík je so stých babičkovských receptov.Je to fajné čajové pečivo.Už dlhší čas som sa chystala ,že ho urobím.Tu je!!!Tým chcem ukázať,že aj naše babky a prababky boli kreatívne a vedeli tiež piecť a to veľmi dobré.Dúfam,že bude aj inšpiráciou pre niektoré varecháčky.

30 minút
príprava

Postup

  1. V rozpise je základ surovín,z ktorých sa odvíja potom postup všetkých koláčikov.Pri jednotlivých koláčikoch pripíšem aj váhu navyše,alebo menej.
  2. 1 koláčik:Vyšľahám si do tuhá bielka a pridám pr. cukor.Vyšľahám ich aby boli bielka poriadne tuhé.
  3. Potom zašľahám žltky,
  4. a nakoniec pridám 1/2 dl olej a múku.Jemne ju vmiešam do piškoty.Teraz idem robiť biskupský chlebík,tak pridám 1 čl kypriaceho prášku.
  5. Na biskupský chlebík pridám kandizované ovocie,posekané orechy,hrozienka a nakrájanej čokolády.Zamiešam a vylejem do dobré vymastenej a múkou vysypanej formy.Pečieme pri 180 °C asi 20 min.Každý si musí teplotu regulovať podľa seba,lebo každá rúra pečie inač.
  6. Upečený nechám vychladiť na mriežke.Chlebík môžme po vychladení pocukrovať,alebo poliať čokoládou.
  7. Chlebík pokrájaný.
  8. 2 koláčik:Z toho istého cesta /základ/,je upečený Veľkonočný baranček.Lenže do cesta som nepridávala nič iné,lebo cesto sa aj tak nezje.Bude ako dekorácia počas sviatkov.Barančeka som piekla pri 180 °C 35 minút v hlinenej forme.
  9. 3 koláčik:do základu pridám 400 g múky , 1/2 čl kypriaceho prášku a 1 čl Aníz mletý.Vznikne mi tuhšie cesto,ktoré potom vo veľkosti orecha poukladám na dobré vymastený plech a nechám 12 hodín stáť.Najlepšie od večera až do rána.Ráno upečiem.Pečiem pri 180°C 15 min.
  10. Po upečení vzniknú voňavé Anizové makronky.
  11. 4 koláčik:základ,3 vajcia,250 g cukru vyšľahám a pridám 12 dkg maslo mäkké.Vyšľahám a zamiešam 1/2 kg múky, 1 čl prášku do pečiva a pár kvapiek rumovej aromy.Zhnetiem,vznikne tuhšie cesto a nechám aspoň 2-3 hodiny v chlade postáť.Potom na pomúčenej doske prepracujem a rozvaľkám na 1/2 cma pokrájam.
  12. Na vymastenom plechu upečiem asi 15 min pri 180 °C.Sú to výborné kekxiky ku kávičke.
  13. 5 koláčik:je roláda.Základ stejný,iba múky a cukru dáme menej,t.j. po 200 g./Citát s knihy a samozrejme,že som to tak isto robila ako sa písalo/vyšľaháne cesto som vyliala na pomastený a múkou vysýpany plech a upiekla .Po upečení zviniem v navlhčenej utierke asi 10 min. a potom som naplnila ribezľovým lekvárom a ozdobila čokoládou.
  14. 6 koláčik:základ,ale menej cukru,t.j. 200 g. Na vymastený ,múkou vysypaný plech malou čajovou lyžičku v dostatočnej vzdialenosti kladiem cesto .Ono sa trošku rozleje a upečiem pri 180 °C ,asi 10 minút.Tiež sú výborné ku kávičke.
  15. Tu je dôkaz,že je to tak.
  16. Túto kuchársku knižku som zdedila po mojej babke.je z roku 1948 a to už 8 vydanie.Ja som už z nej robila viac receptov,ktoré som aj pridala a môžem povedať,že sú to výborné recepty.No nie sú tam iba koláče,ale všetko čo v takej kuchárskej knižke má byť.Od polievok,cez mäsá,kysnuté,zákusky,pudingy,kompoty až po výrobu vín a likérov.