Ovocný závin
Závin s dulami, jablkami a aróniou
Autor receptu: paul1
Plody arónie obsahujú vitamíny A, C, P, PP, B2, B9, E a množstvo minerálnych látok.
Plody dule obsahujú vitamín C a množstvo minerálnych látok, hlavne draslík, fosfor,
horčík, vápnik, meď, železo atď.
6 porcií |
20 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Jablká umyjeme, olúpeme, rozšvrtíme, odstránime jadrovníky, nastrúhame na hrubšom strúhadle a
vytlačíme šťavu.
Dule umyjeme, olúpeme, rozštvrtíme, vykôstkujeme a tiež nastrúhame. Pridáme cukor, škoricu a bobuľky
arónie, každú mierne roztlačíme. Premiešame a všetko necháme uležať, aby sa cukor vsiakol.
- Pláty lístkového cesta rozmrazíme a každý vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Posypeme
strúhankou. Do stredu dáme ovocnú zmes a rovnomerne rozotrieme. Ohneme konce cesta, aby šťava
nevytiekla. Potom okraje cesta preložíme cez náplň a zlepíme rozšľahaným vajíčkom. Preložíme na plech,
ktorý sme predtým pokvapkali studenou vodou.
- Povrch závinu potrieme vajíčkom a poprepichujeme vidličkou, aby závin pri pečení nepraskol.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C, po chvíli stlmíme na 180 °C a pečieme 20 až 30 minút (do zlatista).