Zapekané tvarohové fliačky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kto má rád tvaroh s cestovinami, ten si príde na svoje, spravila som čerstvé domáce fliačky, ešte teplé som ich premiešala s tukom z údenej slaninky v pekáčiku, zmiešala s som ich s tvarohovo - smotanovou zálievkou, povrch som posypala kockami domácej údenej slaninky a zapiekla, kým sa slaninka rozpražila a povrch fliačkov sa zapiekol do chrumkava a sfarbil do peknej zlato - hnedej farby, ide o úžasne chutné a sýte jedlo..

3-4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som pripravila domáce fliačky, do misy som rozklepla 2 vajcia,pridala som časť múky a postupne som spracovávala nožom za pridávania ostatnej múky po malých častiach, až sa mi spojilo všetko v nelepivé pružné cesto nie celkom tuhej konzistencie, ale o niečo mäkšie, ktoré som dôkladne miesila rukami do tvaru guľky, vymiesené cesto som posypala jemne múkou, prikryla hrnčekom, aby neoschlo a nechala som ho odpočívať asi 30 minút, množstvo potrebnej múky sa môže odlišovať podľa veľkosti vajec.
  2. Zatiaľ som pokrájala domácu údenú slaninku na kocky, odpočinuté cesto som rozvaľkala na jemne pomúčenej doske na tenko, nechala som ho voľne preschnúť asi 1 hodinu, potom som ho pokrájala na rovnaké asi 5 až 6 cm široké pásy, pokládla som ich na seba, pričom som každý pás cesta jemne pomúčila, aby sa pásy cesta nezlepili pri krájaní, ostrým nožom som tieto pásy pokrájala na štvorce o strane asi 1 cm, rozhodila som ich po doske a nechala ešte chvíľu voľne preschnúť.
  3. Zatiaľ som pripravila zálievku zmiešaním tvarohu, kyslej smotany a soli, tvaroh som predtým rozdrobila vidličkou.
  4. Fliačky som dala do vriacej osolenej vody a ked vyplávali na povrch, ešte krátko som ich povarila - asi 3 - 4 minúty niekto ich už dalej nevarí, ja zase varím, osvedčilo sa mi to...
  5. ...potom som ich scedila a nechala na cedníku dobre odkvapkať z vody, ja ich nepreplachujem, aby nestratili na chuti, nebojte sa, nezlepia sa zatiaľ, kým odkvapká z nich voda,...
  6. ...do pekáčika som dala rozpustený tuk z domácej údenej slaninky, vždy mám odložený v chladničke, premiešala som s ním scedené fliačky, nezlepia sa, primerane sa omastia a fantasticky ochutia,...
  7. ...na fliačky som naliala pripravenú tvarohovo - smotanovú zálievku. poriadne premiešala s fliačkami, ...
  8. ...povrch premiešaných fliačkov som uhladila chrbtom polievkovej lyžice, posypala pokrájanou surovou údenou slaninkou, ...
  9. ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, piekla som asi 30 minút a približne asi 10 min som ich ešte zapiekla kým sa slaninka nerozpražila do chrumkava a povrch fliačkov opiekol do chrumkava a peknej zlato - hnedej farby.
  10. Podávala som horúce, my sme mali k nim hlávkový šalát, ale určite sa hodí aj iný šalát, domáca čalamáda, nakladané uhorky či baranie rohy.
  11. Ide o veľmi chutné jedlo, ktoré nádherne a dráždivo vonia po údenej slaninke, je to jednoduché, sýte a je pomerne rýchlo hotové, iste sa dá aj z kúpených fliačkov pripraviť, niet však nad vlastnoručne vyrobené čerstvé domáce cestoviny, odporúčam vyskúšať a prajem vám k nim Dobrú chuť :-) Diabetici a vegetariáni samozrejme omastia len s olejom a bez údenej slaninky