Zapekaná krkovička so syrom a šampiňónmi (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Toto jedlo robievam skôr na oslavy, ked si chcem s mojimi milými hosťami
aj posedieť pri príjemnom rozhovore a venovať sa im. Dá sa pripraviť do značnej miery
v predstihu a v správnej chvíli už len zapiecť v rúre. Je to veľmi chutné, sýte jedlo, ktoré
sa výborne hodí k podávanému vínku ako dobrá večera, ale dá sa pripraviť aj ako
sviatočný obed. Teraz som spravila len 2 porcie pre nás.
2 porcie |
30 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Krkovičku som nakrájala na plátky, narezala po obvode, aby sa rezne pri opekaní nekrútili.
- Mäsko som riadne posolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Očistenú cibuľu som nakrájala na tenké polmesiačiky.
- Z domácej údenej slaniny som odkrojila dva tenké plátky.
- Na panvici na rozpálenom oleji som prudko opiekla krkovičku z každej strany asi 3-4 minútky, to stačí, lebo sa bude ešte zapekať v trúbe.
- Vo výpeku som orestovala cibuľu takmer do hneda.
- Pridala som pokrájané šampiňony, ktoré som mierne osolila, ale viac okorenila čerstvo mletým čiernym korením, a restovala som spolu 3 - 4 minútky.
- Opečené rezne a šampióny restované na cibuli som nechala úplne vychladnúť.
- Kým všetko vychladlo, pripravila som si smotanovo-syrovú zálievku.Do misky som vyklepla 1 vajce.
- Pridala som kyslú smotanu a jemne osolila. Stačí naozaj jemne, lebo do zálievky príde ešte syr a ten je dosť slaný.
- Všetko som spolu vyšľahala a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Nastrúhala som Tekovský údený salámový syr, ale kľudne môžete použiť iný, taký, ktorý Vám chutí.
- Nastrúhaný syr a posekanú petržlenovú vňať som zamiešala do zálievky.
- Na dno pekáčika som položila plátky údenej slaniny.
- Na údenú slaninu som položila vychladnuté opečené rezne krkovičky.
- Na krkovičku som rozdelila vychladnuté orestované šampiňóny s cibuľou.
- Každý rezeň som napokon zalilala pripravenou smotanovo-syrovou zálievkou.
- Piekla som 25 minút na 180 stupňoch v trúbe, /odsledujte si čas na Vašej trúbe/, kým sa na povrchu nevytvorila zllato-hnedá kôrčička.
- Podávala som so zemiakmi pečenými na masle. Je to chutné, výdatné jedlo, ktoré sa dá pripraviť vopred a môžete sa spokojne venovať milej návšteve, až nadíde správny čas, stačí už len zapiecť. Veľmi si žiada dobré pivo alebo víno ako želaný doprovod. Dobrú chuť prajem.