Zapekaná krkovička so syrom a šampiňónmi (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto jedlo robievam skôr na oslavy, ked si chcem s mojimi milými hosťami aj posedieť pri príjemnom rozhovore a venovať sa im. Dá sa pripraviť do značnej miery v predstihu a v správnej chvíli už len zapiecť v rúre. Je to veľmi chutné, sýte jedlo, ktoré sa výborne hodí k podávanému vínku ako dobrá večera, ale dá sa pripraviť aj ako sviatočný obed. Teraz som spravila len 2 porcie pre nás.

2
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Krkovičku som nakrájala na plátky, narezala po obvode, aby sa rezne pri opekaní nekrútili.
  2. Mäsko som riadne posolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Očistenú cibuľu som nakrájala na tenké polmesiačiky.
  4. Z domácej údenej slaniny som odkrojila dva tenké plátky.
  5. Na panvici na rozpálenom oleji som prudko opiekla krkovičku z každej strany asi 3-4 minútky, to stačí, lebo sa bude ešte zapekať v trúbe.
  6. Vo výpeku som orestovala cibuľu takmer do hneda.
  7. Pridala som pokrájané šampiňony, ktoré som mierne osolila, ale viac okorenila čerstvo mletým čiernym korením, a restovala som spolu 3 - 4 minútky.
  8. Opečené rezne a šampióny restované na cibuli som nechala úplne vychladnúť.
  9. Kým všetko vychladlo, pripravila som si smotanovo-syrovú zálievku.Do misky som vyklepla 1 vajce.
  10. Pridala som kyslú smotanu a jemne osolila. Stačí naozaj jemne, lebo do zálievky príde ešte syr a ten je dosť slaný.
  11. Všetko som spolu vyšľahala a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  12. Nastrúhala som Tekovský údený salámový syr, ale kľudne môžete použiť iný, taký, ktorý Vám chutí.
  13. Nastrúhaný syr a posekanú petržlenovú vňať som zamiešala do zálievky.
  14. Na dno pekáčika som položila plátky údenej slaniny.
  15. Na údenú slaninu som položila vychladnuté opečené rezne krkovičky.
  16. Na krkovičku som rozdelila vychladnuté orestované šampiňóny s cibuľou.
  17. Každý rezeň som napokon zalilala pripravenou smotanovo-syrovou zálievkou.
  18. Piekla som 25 minút na 180 stupňoch v trúbe, /odsledujte si čas na Vašej trúbe/, kým sa na povrchu nevytvorila zllato-hnedá kôrčička.
  19. Podávala som so zemiakmi pečenými na masle. Je to chutné, výdatné jedlo, ktoré sa dá pripraviť vopred a môžete sa spokojne venovať milej návšteve, až nadíde správny čas, stačí už len zapiecť. Veľmi si žiada dobré pivo alebo víno ako želaný doprovod. Dobrú chuť prajem.